Helyreállítják a 6-os út melletti löszfalat Pakson

Helyreállítják a 6-os út melletti löszfalat Pakson

A Paks és Dunakömlőd közötti löszfal a 6-os főút mellett (Fotó: Google Maps)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Védművet építenek a 6-os út mellett húzódó löszfalhoz Pakson, ahol 2016-ban nagy mennyiségű föld omlott az útra, a hétfőn kezdődő helyreállítás során az út burkolatát is áthelyezik – írja az MTI.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint az út 107-es kilométerénél 745 méter hosszan végeznek beavatkozást. A burkolatot 0,75 méterrel a közút mellett húzódó vasúti terület felé helyezik át. A főút jobb oldalán a forgalomtól beton terelő fallal elválasztva egy 88 és 200 méter hosszú, szögtámfalakból álló védművet építenek.

A védmű és a rézsű között burkolt árkot alakítanak ki, felújítják a 200 méteres védmű feletti övárkot, amelynek a befogadója egy, a 107-es kilométernél lévő levezető árok. A tájékoztatás szerint a munkát a Soltút Kft. 2021. végére nettó 1,4 milliárd forintért végzi el.

A 6-os út paksi szakaszán 2016. decemberben mintegy száz méter hosszan 15-18 köbméternyi agyagos lösz borult az úttestre az omlásveszélyes partfalból. A löszfal régészeti szempontból is fontos képződmény, ugyanis a rajta álló, Lussonium néven ismert ókori római kori erőd miatt kedvelt célpontja a városba érkezőknek.