Hende-adó bevezetésére készülnek Szombathelyen

Hende-adó bevezetésére készülnek Szombathelyen

Szombathely főtere (Fotó: Grimm Balázs/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Horváth Attila, Szombathely költségvetésért felelős alpolgármestere Facebook-videóban jelentette be, hogy jelentősen megemelik az ezer négyzetméter feletti ingatlanok adóját. A mértékére nem tért ki, valószínűleg hamarosan polgármesteri rendeletben jelennek meg a részletek – számol be a nyugat.hu.

Az alpolgármester a bejelentés előtt kifejtette, az önkormányzat legfontosabb feladata, hogy biztosítsa a város működését, a hulladékszállítástól a közösségi közlekedésig, az óvodákig és bölcsődékig, és hogy segíteni tudjanak a nehéz helyzetbe került embereken.

Ám a járvány, valamint a kormányzati elvonások súlyos kihívások elé állították az önkormányzatot, 1,8 milliárd forinttal csökken az iparűzési adó bevétele. A kormány 2,7 milliárd adót von el a várostól, a további elvonásokkal ez 3,8 milliárd, bevételkiesését jelent a városnak.

Ebben a helyzetben az önkormányzat előtt két lehetőség áll, az egyik a spórolás, hiszen összesen összesen 2 milliárddal forinttal kevesebből kell gazdálkodniuk mint az előző évben. A másik lehetőség a bevételek növelése. Nemény András polgármester azt kérte a testülettől, hogy olyan adóemelési javaslatot dolgozzon ki, amely nem érinti a lakosságot, a kis- és középvállalkozásokat. Ezért döntöttek az ezer négyzetméter feletti ingatlanok adójának emeléséről.

Az alpolgármester elmondta, hogy Nemény András levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy engedje el Szombathely szolidaritási adóját. Ha ez megtörténik, akkor a most bejelentett adóemelést azonnal és visszamenőleges hatállyal visszavonják.

Horváth Attila kérést intézett Hende Csaba országgyűlési képviselőhöz is. Arra kérte, járjon közbe, lobbizzon, hogy Nemény András kérését a miniszterelnök teljesítse. „Ne kelljen Hende-adónak hívni a most bejelentett adóemelést” – fejezte be Horváth Attila alpolgármester.