A leváltott igazgatóhelyettes szerint felülről kapták a tankerületek a tanárokat fenyegető leveleket

A leváltott igazgatóhelyettes szerint felülről kapták a tankerületek a tanárokat fenyegető leveleket

A miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára feketében tiltakoznak (Fotó: az iskola Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az bánt a legjobban, hogy úgy érzem, mintha félrepöcköltek volna egy sakktáblán – mondta a Partizánnak Dezsőfi György, a Hermann Ottó Gimnázium volt igazgatóhelyettese, akit felmentettek. Felmentését hivatalosan nem indokolták meg, szóban viszont a tankerület igazgatója azt mondta neki: azért mentették fel, mert a tanárok sztrájkjogáért kiálló polgári engedetlenség „élére állt”. Az interjúban azt mondta, nem állt élére a tiltakozásnak, csak részt vett benne. A tankerület döntését pedig érthetetlennek nevezte: „Miért nem hívtak be a hét folyamán, miért nem állítottak a szőnyeg szélére, vontak kérdőre, hogy miért álltam amögé a molinó mögé?” – kérdezte 

Úgy gondolja, ő mint pedagógus vett részt a polgári engedetlenségi akcióban, azért, mert egyetért vele, és most is ezt tenné. Azt is hozzátette, nagyon komolyan megfélemlítették most a kollégáit, mert a többségnek családja van, és nagyon keveset keresnek. „Ez azért egy nagyon kemény lépés az oktatásirányítás részéről, és egyértelműen úgy érzem, hogy nincs arányban az elkövetett jogsértés mértékével” – mondta felmentéséről.

A lefokozása miatt már csak matematika-fizika szakos tanárként folytathatja a gimnáziumban. Szerinte a tanárok elégedetlensége általános a mostani oktatási rendszerrel szemben: „Nagyon cinikus dolognak gondolom azt, amikor a médiában megjelenik, hogy valójában a tanároknak csak egy töredéke elégedetlen, és a tanárok többsége nem az. Ez nem igaz: azt gondolom, hogy minden tanár elégedetlen. Csak nem minden tanár engedheti meg, magára vagy a családjára való tekintettel, hogy ő vállalja annak a kockázatát, hogy egzisztenciálisan ellehetetlenítik” – fogalmazott.

Szerinte nemcsak a Herman Ottóban, de az ország több iskolájában is megfogták a tanárokat a fenyegető levéllel: „Ez pontosan azt tartalmazta, hogy ha még egyszer a polgári engedetlenség eszközéhez nyúlnak a kollégák, akkor elveszíthetik a közalkalmazotti jogviszonyukat. Ezek után persze felvetődik a kérdés, hogy tanárként találnak-e ezek után a munkaerőpiacon máshol munkalehetőséget. Nyilván ez a vezetőknek is szóló üzenet, hogy ne álljanak a kezdeményezés mellé.”

„Szerintem az, hogy minden iskolában betűről betűre ugyanazt a levelet adták a tanárok kezébe, az alapján nem a helyi tankerületekben írták ezt a levelet. Ezt felülről kapták meg a tankerületek is, és a tankerület-igazgató írta ezeket alá. Azt is el tudom képzelni, hogy kaptak egy levelet, amin körlevélként beillesztették az elejére a kolléga nevét, meg a végére a tankerület-igazgató nevét, a dátumot, a végén aláírta és átadta” – mondta.

Azt is mondta, hogy „megindító és megható” volt a diákok kiállása és mellettük való hétfői tüntetése. A Partizán a tankerületi központ igazgatóját, László Istvánt is meg akarta szólaltatni, de nem akart nyilatkozni. Arra a kérdésre, hogy a tankerületi központ vezetőjeként nincs-e mondanivalója annak a több száz diáknak, akik az épület előtt tüntettek hétfő reggel, László annyit felelt: „Nincs.”

Közben az egyik legjobb magyarországi gimnáziumnak számító Fazekas 48 tanára, azaz a tantestület közel fele aláírt egy közleményt, amelyben kiálltak Dezsőfi mellett, illetve elutasították a polgári engedetlenségben részt vevő kollégák megfélemlítését.

(Telex, Hvg)