Hét év bujkálás után Romániában fogták el a csalót

Hét év bujkálás után Romániában fogták el a csalót

Az elkövető a rendőrökkel (Fotó: police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A történet még 2012-ben kezdődött, amikor egy akkor 27 éves román férfi két társával együtt cégektől csalt ki pénzt. Mindezt úgy csinálták, hogy egy internetes oldalon feltüntetett közbeszerzési eljárások, valamint a kiírt tenderek nyertesei közül választottak ki cégeket, amelyek nevéhez megtévesztésig hasonló néven új cégeket alapítottak Angliában. Ezután a csaló felkeresték áldozataikat azzal, hogy a vállalkozások bankszámlaszámai megváltoztak – ezt e-mailben is elküldték –, ezért kérték, hogy a további pénzátutalásokat már a megváltozott számlaszámra utalják. A bűncselekményekkel okozott kár meghaladta a 147 millió forintot.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói a román férfit elfogták és meggyanúsították 7 rendbeli jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntett, 3 rendbeli különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntett kísérlete, valamint 1 rendbeli különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt.

A bíróság először elrendelte a férfi előzetes letartóztatását, majd 2013. májusában ezt házi őrizetre változtatták. A gyanúsított azonban megszökött, ezért nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene.

Hét év bujkálás után, 2020 júliusában – a körözés alapján – Romániában elfogták a csalót. A mostanra 35 éves román férfit múlt pénteken délelőtt Magyarországra hozták, és átadták a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozóinak. A rendőrök előterjesztést tettek a férfi letartóztatásának indítványozására, amelyet az illetékes bíróság szombaton el is rendelt. Két társát továbbra is keresik.