Hét magyar kérte a kimenekítését Kínából

Hét magyar kérte a kimenekítését Kínából

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus miatt védőmaszkot viselnek az utasok a sanghaji Hung Csiao vasútállomáson 2020. január 22-én (Fotó: MTI/EPA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hét magyar kérte, hogy menekítsék ki Kínából, közülük öten Vuhanban, ketten máshol tartózkodnak – közölte Szijjártó Péter külügyminiszter egy sajtótájékoztatón újságírói kérdésre. Ők egy evakuációs akcióban, légi úton tudják majd elhagyni a területet – mondta, hozzátéve, hogy az európai uniós tagországok között szoros koordináció működik, a franciák, németek, portugálok szervezik állampolgáraik kimentését, légi úton. Magyarország mindhárom országgal felvette a kapcsolatot, hogy a Kínát elhagyni akaró hét magyar kiutaztatását meg lehessen szervezni.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere közben már bejelentette azt is, hogy minden magyar kórház felkészült az új koronavírusos betegek fogadására. Az esetleges betegek elkülönítésére a budapesti Szent László kórházat jelölte ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Müller Cecília országos tiszti főorvos pedig arról beszélt, hogy Magyarországon jelenleg új koronavírusos beteg nincs, de nem zárható ki a behurcolás. Az új vírus gyors azonosítására, felfedezésére felkészültek az NNK és a területi szervek, a kormányhivatalok, a járási hivatalok munkatársai is.

A tiszti főorvos elmondta, hogy gyanúsnak számítanak az olyan, még kivizsgálatlan esetek, amelyeknél felmerül a fertőzés lehetősége, vagyis fennállnak a betegség tünetei: láz, elesettség, száraz köhögés. Magyarországon utazási korlátozásokat egyelőre nem vezettek be, de tanácsokat fogalmaztak meg: fontos a gyakori, rendszeres kézmosás, a köhögés, a tüsszentés etikai szabályainak betartása. Utazáskor megfontolandó a szájmaszk viselése is. A Kínából érkező csomagokról, élelmiszerekről azt mondta: ezek nem jelentenek veszélyt, de a csomagok kinyitása után feltétlenül kezet kell mosni, az élelmiszerkezelés szabályait (mosás, hőkezelés) pedig be kell tartani.

Titkolózás és elhallgatás Kínában: a koronavírus első napjai | Magyar Hang

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa elmondta: ennek a koronavírusnak – a korábbiakkal összehasonlítva – jóval alacsonyabb, egy-két százalék a halálozási rátája. A halálesetek főleg olyan idős emberek körében fordultak elő, akiknek több más betegségük is volt. Mellettük a hozzátartozók és az egészségügyi személyzet van a legnagyobb veszélyben, a megbetegedés gyermekeknél nem jellemző. Kitért arra is, hogy ez a vírus „nem nagyon” terjed emberről emberre, a mértéke meg sem közelíti az influenzáét.

Falus Ferenc, volt országos tiszti főorvos a Demokratikus Koalíció (DK) megkeresését követően kedden a párt központi irodájában tartott sajtótájékoztatót, amelyen hangsúlyozta, frissíteni kell Magyarország pandémiás tervét, amely azokat az intézkedéseket tartalmazza, amiket egy járvány kitörése esetén kell alkalmazni. Azt mondta, informálni kell a közvéleményt arról, hogy a hatóságok ellenőrizték a feladatellátáshoz szükséges kapacitást, például hogy minőségében és mennyiségében is rendelkezésre áll-e a megfelelő laboratóriumi kapacitás.

Mindeközben Németország és Japán is megerősítette az első emberről emberre történő fertőzést. Egy Münchentől harminc kilométerre élő férfi lehet az első, aki Kínán kívül egy másik embertől kapta el a fertőzést. A bajorországi beteg, aki stabil állapotban van, láztalan, egy autóipari beszállító cég, a Magyarországon is tevékenykedő Webasto munkatársa. Feltehetően egy kínai kolléganője fertőzte meg, aki részt vett egy továbbképzésen a vállalat központjában. A sanghaji nő szervezetében hazatérése után, január 26-án mutatták ki a vírust. Németországi útja előtt nem sokkal meglátogatta szüleit a járvány gócpontja, Vuhan térségében. A továbbképzés idején tünetmentes volt.

Németországban is megjelent a koronavírus, itthon a Samsung és a Nokia is karantént vezetett be | Magyar Hang

A japán egészségügyi minisztérium bejelentése alapján a szigetországban is megtörtént az első emberről emberre terjedő fertőzés. A közlemény szerint egy hatvanas éveiben járó buszsofőr betegedett meg, aki nem hagyta el hazáját, de többször is szállított kínai turistákat. És ugyancsak emberről emberre történő fertőzést diagnosztizáltak Vietnamban is.

– A koronavírusjárvány egy démon, amelyet nem szabad elrejteni – idézte Hszi Csin-ping kínai elnököt kedden az állami tévéadó. – A kínai nép komoly harcot folytat a fertőzéssel. A kormány számára az emberek élete és egészsége a legfontosabb, ezért jelenleg a megerőzés és a kontroll a legfőbb feladat, a munkákat személyesen irányítom – fogalmazott az elnök. – Hiszek benne, hogy ha bízunk magunkban, összetartunk, tudományos megalapozottsággal felderítjük és felügyeljük a vírust, akkor le tudjuk győzni ezt a járványt.