„Heteró, apa és keresztény vagyok, épp ezért állok itt”

„Heteró, apa és keresztény vagyok, épp ezért állok itt”

A 26. Budapest Pride résztvevői vonulnak a Fővám téren 2021. július 24-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy év kihagyást követően ismét tartanak felvonulást a LMBTQ-közösségek Budapesten. Az idei Budapest Pride különösen aktuális, hiszen júniusban fogadta el a kormánypárti többség a pedofíliát a melegekkel összemosó, azóta mindenhonnan bírált törvényt. A tömeg a Madách térről a Tabánba vonult, ahol többek között Karácsony Gergely főpolgármester is felszólalt.

Karácsony: A kereszténységre hivatkozva a gonoszság politikáját valósítják meg

Heteró vagyok, apa vagyok, keresztény vagyok. És nem annak ellenére vagyok itt, mert ez mind igaz rám, hanem éppen ezért – mondta Karácsony Gergely főpolgármester. Szerinte a többséghez tartozni nem privilégium, hanem felelősség, amely arról szól: „mindaz, ami nekem megadatott az másnak is meglegyen”.

– Félek, hogy a gyerekeimre milyen jövő vár, félek, hogy mi vagyunk az utolsó generáció, amelyik még tudja fordítani azokat a folyamatokat, amelyek elindultak a bolygón. Félek attól, hogy a gyerekeim hogyan fognak eligazodni az életben. Azt szeretném viszont, ha nem kellene szorongani olyan problémák miatt, amelyek nincsenek, mert számtalan valódi probléma létezik – fogalmazott.

Karácsony Gergely és Lang Györgyi a 2021-es Budapest Pride rendezvényen a Tabánban

Karácsony Gergely arra is kitért, hogy a "maga módján" keresztény is, és hisz abban, hogy mindenki a teremtő képére lett teremtve. „Bár nem vagyunk egyformák, de egyenlők igen. Tudom azt, hogy az a teremtő, akiben én hiszek, az egyformán szeret bennünket. Ha ő ezt megteszi, akkor mi miért ne tehetnénk meg. Hogy jön ahhoz bárki, hogy a kereszténységre hivatkozva a gonoszság politikáját valósítsa meg nap mint nap?” – vetette fel.

– Van egy dolog még, ami miatt itt vagyok: ez a kötelességem. Ennek a büszke, sokszínű, befogadó városnak a szolgálója vagyok. Amikor bántanak valakit ebben a városban, akkor én akarok lenni a pajzs – fogalmazott a főpolgármester. Szerinte azonban a szolidaritás ezzel nem érhet véget, számtalan csoport van még ugyanis, amelyek mellé oda kell állni, „amikor az újabb ellenségképeket akarják óriásplakátra felragasztani”. Holnap a romákért kell tüntetni, akiket a Jászapátiakban akarnak megfélemlíteni, jövő héten pedig az egészségügyisekért kell kiállni. – Bárkit bántanak, mi ott leszünk mellettük! – mondta.

Vay Blanka: Queernek lenni olyan, mint a városi biciklizés

– Transznemű vagyok, szóval röviden és egyszerűen: buzi – mondta Vay Blanka, a Prizma Transznemű Közösség aktivistája. - Képzeljük el, hogy nem nagy néha látunk egy meleg párt az utcán, hanem minden nap. Képzeljük el, hogy nyilvánvaló, biztos helyünk van a hazánkban. Tudatosítsuk magunkban, hogy ez nem csak fantázia, Magyarország lehet ilyen is – fogalmazott. Saját tapasztalataira hivatkozva elmondta, hogy „a szelídség erejével” kinyitható az emberek szíve, és nem feltétlenül viselkednek majd úgy a melegekkel, mint ahogyan azt a kormány szeretné. – Queernek lenni olyan, mint a városi biciklizés: minél többen járják így a városi utcákat, annál biztonságosabb - mondta, azt is megjegyezve, hogy a jövő évi választáson hosszú idő után valós esély van arra, hogy leváltsák a mostani kormányt. Addig arra kért mindenkit, segítse a hozzájuk közel álló aktivistákat, pártokat, aki pedig teheti, jelentkezzen szavazatszámlálónak.

Szél Bernadett: A szabad társadalom az elnyomó hatalom ellenfele

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő szerint a fideszes képviselők éppen úgy viselkednek a nőkkel, mint a kisebbségekkel. – Furcsák vagyunk nekik, mert mi nem ők vagyunk, mások vagyunk – mondta. Hozzátette: A szabad társadalom az elnyomó hatalom ellenfele.

Hegedűs Emmett: Elegem van!

Hegedűs Emett – Hegedűs Máté korábbi felszólaló transznemű öccse – elmondta, hogy másságával kapcsolatban már óvodáskorában jelentkeztek az első jelek: a többi lánytól eltérően rövid hajat akart, apjával pedig borotválkozósat játszott. Tizenévesen kiszámolta, hogy hány menstruációja van hátra, mire hormonkezelésbe kezdhet. –Tizenhat évesen nem azzal kellene foglalkoznom, hogy tüntetésekre járok, hanem azzal, hogy jól érzem magam. Őszintén azt gondolják, hogy én azt választottam, hogy transznemű leszek? Aki így gondolja, mondja el miért jó ez! – fogalmazott azt is megjegyezve: olyan heteró emberek hoznak döntéseket az én életemről, akik közben egy percre sem gondolnak bele, milyen lehet ez. – Mikor lesz ez elég? Elegem van! – mondta.

Vladimir Luxuria üzent Orbán Viktornak

– A nevem Vlagyimir és nem Putyin – viccelődött Vladimir Luxuria, az Európai Parlament első transznemű képviselője. Orbán Viktornak azt üzente, hogy az iskoláknak nem csak matematikáról kell szólnia, hanem arról is, hogy megelőzzék a későbbi zaklatást és kirekesztést. – Nem akarjuk, hogy melegek legyenek a heteroszexuális gyerekek, csak azt akarjuk, hogy ne fertőződjenek meg felnőttkorukban a gyűlölettel – mondta.

Hegedűs Máté: Harmincezren a Prideon

Hegedűs Máté aktivista, az egyik szervező azt mondta, hogy 30 ezren vettek részt a vonuláson. „Évekkel ezelőtt elhatároztam, hogy sok ismerősömmel ellentétben nem hagyom el Magyarországot, és ez először akkor ingott meg, amikor tavaly elfogadták a transzneműek életét nehezítő törvényt. De kik maradnak itt, ha az aktivisták kiégnek és elköltöznek” – vetette fel. Éppen ezért úgy döntött, hogy kitart korábbi elhatározása mellett és tovább segíti az LMBTQI-közösséget. Azt tanácsolta, hogy aki tudja, hozza fel a témát a baráti, családi beszélgetések során is, ne hallgasson erről senki sem. Anyagi és lelki támogatásra is biztatott mindenkit, valamint arra, hogy mindenki vegyen részt az őszi ellenzéki előválasztáson és a jövő évi parlamenti voksoláson.

Megérkeztek a vonulók

A tömeg eleje megérkezett a Tabánba. Helyszíni tudósítónk szerint miközben az első emberek beértek a beszédek helyszínéül szolgáló térre, a menet vége még a Szabadság híd közepén járt. Ez a Google Maps szerint nagyjából mintegy 2 kilométer hosszú tömeget jelent. A beszámoló szerint továbbra is nagy a rendőri készültség, számtalan helyen több tucat egyenruhás figyel a felvonulásra. Az Index tudósítása szerint a Tabánnál lovas rendőrök állnak, illetve a szervezők terelik az embereket a végső gyülekezőhöz, ahol megtartják a beszédeket.

A területet közben lezárták, és csak a Széll Kálmán tér irányába lehet elhagyni a Tabánt.

A 2021-es Budapest Pride résztvevői a Tabánban (Fotó: Nádasi Balázs/Magyar Hang)
A 2021-es Budapest Pride felvonulói a budai rakparton (Fotó: Nádasi Balázs/Magyar Hang)

A Budapest Pride-on résztvevők úgy negyed öttől lassan áthömpölyögött Budára. Helyszíni tudósítónk szerint fél 5 fele már több tízezren vonulhatnak. A Mi Hazánk mozgalom ellentüntetői a Fővám téren lehetnek úgy 150-en. „Tiltsák be! Mocskos b...zik!” – kiabálják többek között. A felvonulók jókat derülnek rajtuk, tapsolnak, és integetnek nekik – jelenti a tömeggel haladó tudósítónk. „Titeket is szeretünk!” – skandálják az ellentüntetőknek. Az ellentüntetők a Ria-ria, Hungariájára a Pride vonulói még hangosabb Ria-ria, Hungáriával válaszoltak.

A Telex beszámolója szerint a Fővám térre meghirdetett ellentüntetésen korábban kordonok mögött 14 ember állt, illetve szerel össze egy nagyméretű „Stop LMBTQ” molinót, további 5 fekete pólókba öltözött ember várakozott három órakor, amikor hivatalosan elindult a felvonulásnak a Madách térről.

Finn, német televíziók követik a tömeget, de forgat az RTL Klub is, és a Pesti Tv munkatársait is látta a tömegben tudósítónk.

A menet egyébként úgy 15.15-kor indult útjára. Helyszíni tudósítónk szerint nagy erőkkel van kinn a rendőrség. Állításuk szerint ennyien vannak egy focimeccsen is. A menetet oldalról zárni fogják, a sok kis utcában szét fognak szóródni. Az indulásra sokan érkeztek, az emberek egészen a Deák térig megtöltötték a teret. A menet amúgy dobolva, zenélve, táncolva, csendben halad, az eleje úgy 15.45-kor hagyta el az az Astoriát.

Felvonulók a 2021-es Budapest Pride rendezvényen (Fotó: Dévényi István/Magyar Hang)

Másik tudósítónk szerint rengetegen vannak, már az induláskor is sok ezer is lehetett a résztvevők száma. Sok külföldit is látni. A Momentum és a Kétfarkú Kutya Párt mellett többek között az MSZP, a Párbeszéd és a DK politikusai is a tömegben vonulnak. A felvonulás negyed 5-re ért a Fővám térhez és vette az irányt Buda felé a Szabadság hídnál.

Felvonulók a 2021-es Budapest Pride rendezvényen (Fotó: Katona Mariann/Magyar Hang)
Rendőrségi felvezetés a 2021-es Budapest Pride rendezvényen a Madách téren (Fotó: Katona Mariann/Magyar Hang)

Szombat délután kettő órakor már sokan érkeztek a budapesti Madách térhez, a Budapest Pride idei gyülekezőjére. Tudósítónk beszámolója szerint a tér kordonokkal van körbe véve, a nagyobb táskákba a beengedéskor beleneznek, de védettségi igazolványt nem kérnek.

A kordonokon kívül és belül is vannak kisebb csoportokban rendőrök. A tömegben láttuk Fekete-Győr Andrást, a Momentum Mozgalom elnökét is. De ott volt a Kétfarkú Kutya Párt molinója is.

Fekete-Győr András (Fotó: Katona Mariann/Magyar Hang)

A felvonulás 3 után indul a Madách tértől, a rendezvény idejére az érintett útszakaszokat (Deák Ferenc tér – Károly körút – Múzeum körút – Kálvin tér – Vámház körút – Fővám tér – Szabadság híd – Szent Gellért rakpart – Döbrentei tér – Krisztina körút – Tabán) szakaszosan lezárják a forgalom elől. – A Pride korábbi szokásos útvonalait, az Andrássy út – Bajcsy-Zsilinszky út – Deák tér útvonalat direkt lefoglalta a rendőrségnél a Mi Hazánk, hogy a Pride-menet ne tudjon arra menni – emlékeztetett rá a Telex.

A Tabánban beszédet mond majd Karácsony Gergely főpolgármester is.

Budapest Pride-feliratú teherautó (Fotó: Katona Mariann/Magyar Hang)
A Magyar Kétfarkú Kutya Párt molinója a Budapest Pride-on (Fotó: Katona Mariann/Magyar Hang)

Címkék: Budapest Pride