Hiába a hidegfront, összességében nincs elég csapadék

Hiába a hidegfront, összességében nincs elég csapadék

Sárguló, a szárazság miatt alig fejlődő kukorica a Hajdú-Bihar megyei Hajdúszovát térségében 2022. július 18-án (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hétvégi front nem hozott annyi esőt, ami enyhítette volna a szárazságot, és a napokban sem várható jelentős javulás. Több folyón megdőlt az eddigi legkisebb vízállás, sokfelé mobilszivattyúkat is alkalmazni kell. Továbbra is az ivóvíz biztosítása élvez elsőbbséget, de sorra készülnek el az ütemezett öntözési menetrendek is a mezőgazdasági felhasználók bevonásával. Aki nem tartja be, szankciókra számíthat – olvasható a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzsének közleményében.

A 12 vízügyi Igazgatóságból 11-nek a területén rendeltek el vízhiány elleni készültséget: jelenleg 12 vízhiánykezelő körzetben első, 8 körzetben másod, míg 22-ben harmad fokú készültség van érvényben. Folyóinkon még mindig igen alacsony a vízállás, sok helyen a valaha mért legkisebbhez közeli vagy azt alul is múló értékeket mértünk.

A rendkívüli aszályhelyzetben az ivóvíz biztosítása mindenhol elsőbbséget élvez a mezőgazdasági és az ipari vízigényekkel szemben. A megnövekedett vízigények kielégítése érdekében a vízügyi igazgatóságok folyamatosan egyeztetnek a vízszolgáltatási szerződéssel rendelkező gazdákkal az ütemezett öntözési menetrendről, amelynek köszönhetően a terhelés jobban eloszlik a vízfolyásokon. Rendszeresen ellenőrzik azt is, hogy az érintettek betartják-e időrendet, illetve az engedélyezett mennyiségeket. Eltérés vagy illegális vízkivétel észlelése esetén a katasztrófavédelem munkatársaival közösen felszólítják a vízhasználót, hogy szüntesse meg, ellenkező esetben hatósági intézkedést kérnek.

A rendkívüli aszállyal sújtott területek nagysága jelentős csapadék hiányában tovább nőtt, és már hazánk nyugati felét is elérte. A Balaton átlagvízállása kedd reggel 85 cm volt, a Velencei tó Agárdnál 64 cm, ami mindössze 1 cm-re van a valaha mért legkisebb vízállástól. A tavon továbbra is zajlik a levegőztetés: minden reggel 4 és 10 óra között egy nagy teljesítményű uszályos és három úszó munkagépre szerelt mobil eszköz dolgozik a halak oxigénellátásának támogatásán.

A Duna Budapestnél kedd reggel 98 cm-en állt, a vízjárás stagnáló. A Ráckevei-Soroksári-Duna-ág vízpótlása már július 13. óta zajlik a Kvassay- és a Tassi- zsilipek szivattyúinak segítségével, de amennyiben szükséges, mobilszivattyúkat is üzembe állítanak.