Hiába a hídfoglaló ellenállás, a fideszes többség megszavazta a kata kiherelését

Hiába a hídfoglaló ellenállás, a fideszes többség megszavazta a kata kiherelését

Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka felszólal a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló vitában az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 12-én. (MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába tüntettek és tüntetnek a felháborodott katások és zárták le a Margit hídat, illetve akadályozták a forgalmat az Erzsébet hídon, a fideszes kétharmadú parlament – kivételes eljárásban – néhány órás vitát követően megszavazta az adónem módosítását kedden délután három óra után. A zárószavazáson 120 szavaztak a törvényjavaslat mellett, 57-en nyomták meg a nem gombot, és egy képviselő tartózkodott. 

Az új törvény szerint az adózási formát a jövőben csak egyéni vállalkozók választhatják, és aki katázik, az csak magánszemélyektől szerezhet mostantól jövedelmet, cégektől nem, ez pedig komoly veszélybe sodorja megélhetésüket. (Ez alól csak a taxis személyszállítást végzők képeznek kivételt.) A tételes adó mértéke továbbra is havi 50 ezer forint, megszűnik azonban az a lehetőség, hogy 75 ezer forint befizetésével az ellátási alap is emelkedik.

Az új kata szabályai szeptember 1-jétől lépnek hatályba, az új kata választásáról szóló nyilatkozatokat szeptember 25-éig nyújthatják be az adóhivatalhoz az érintettek. Akik nem kívánnak élni az új kata lehetőségével, választhatják az átalányadóra váltást is. Ezeknek a vállalkozóknak több idejük lesz az átállásra, ők október 31-ig jelenthetik be az átalányadó választását.

A felháborodást csak növelte, hogy a kormány hétfőn nyújtotta be az ezzel kapcsolatos javaslatát, de 24 óra alatt, már kedden délután átnyomta az ezzel kapcsolatos zárószavazást. A Pénzügyminisztérium a következőképpen indokolta az új szabályozás szükségességét: a beérkező adatok és a kamarai visszajelzések alapján egyes munkaadók katás jogviszonyba kényszerítették munkavállalóikat, ezzel az államkasszát, a munkavállalókat és a tisztességes adózókat is megkárosították. Az új kata megszünteti a visszaéléseket, emellett kedvezőbb feltételeket kínál a lakosságnak értékesítő legkisebb vállalkozóknak. 

Szakértők szerint azonban a kormány hétfő délben benyújtott javaslata gyakorlatilag „felnégyeli” és megszünteti a mintegy 450 ezer ember által használt adózási formát. Az összes ellenzéki párt tiltakozott a módosítás ellen, a Párbeszéd azt kezdeményezte, hogy közösen forduljanak az Alkotmánybírósághoz, a Momentum és a Mi Hazánk pedig módosítót nyújtott be. 

A kormányt támogató Bencsik Gábor is bírálta a kata ilyetén szigorítását. 

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) a hétfői tervezetet kommentálva közölte: a  kormány reményei szerint szeptember elejétől hatályossá váló változással a ma ismert katázásnak vége van, és az új szabályok nemcsak az ügyvédeket vagy az állatorvosokat szorítanák ki az egyszerűsített adónem alól, de a mellékállású katázás felszámolásával kiszorítanák onnan a rokkantakat és a nevelőszülőket is. 

A Niveus Consulting Group szakértője, Pálffy Miklós szerint a hétfőn benyújtott javaslat látszólag ennek a szándéknak akar megfelelni, kétséges, hogy lesz-e olyan vállalkozó, aki a feltételeket valóban teljesíteni tudja és a jövőben is kata szerint adózik ahelyett, hogy egyáltalán nem fizet adót. A javaslat szerint ugyanis ezen adónem szerint eleve csak egyéni vállalkozók adózhatnak, közülük is csak az úgynevezett főállású katások, tehát aki esetleg munka mellett vagy éppen betéti társaság (Bt.) formában űzi az ipart, az kiesik a kata választására jogosultak köréből. Pálffy szerint, ha elfogadják az új szabályokat, azok arra ösztönözhetik az érintetteke arra állítsanak ki számlát, pedig a feketegazdaság visszaszorítása talán a kata legnagyobb erénye.

A tervezet illeszkedik abba az irányba, amit a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) eredetileg javasolt, ugyanakkor kissé erőteljesre sikerült – így kommentálta Parragh László, a szervezet elnöke a törvénymódosítást.

Annyira gyorsan kellett a kormánynak beterjesztenie az új kata-törvényjavaslatot, hogy az tele lett helyesírási hibával. A Törvényalkotási Bizottság hétfő este korrigálta ezeket egy módosító javaslat keretében, de érdemi változások a beterjesztett adószabályok tartalmával kapcsolatban nem történtek. 

Az idei költségvetésben egyébként 237 milliárd forint bevétel szerepelt a kata sorában, a 2023-as tervezet pedig 227 milliárd forinttal számol. Hogy ezekből a számokból mi lesz, azt nem tudni. 

A tüntetésről itt olvashatják élő közvetítésünket. 

Címkék: parlament, kata