Hiába a járvány, az állami szférában alig engedélyezik a home-office-t

Hiába a járvány, az állami szférában alig engedélyezik a home-office-t

Otthoni munka (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Míg a magánszférában helyesnek és támogatandónak tartja a kormány az otthoni munkavégzést – ennek érdekében rugalmasabbá is tette az otthoni munka feltételeit a járvány idejére –, a közszférában egyelőre alig történtek változások: továbbra is kevés helyen, és esetlegesen engedélyezik az otthoni munkavégzést a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete szerint. Az érdekképviselet elnöke, Boros Péterné úgy véli, érthetetlen módon tartanak a közszféra munkaadói a home office-tól.

A Magyar Hang állami hivatalnak dolgozó egyik forrása arról számolt be, hogy ő és közvetlen kollégái még rosszabbul is jártak, mint a tavaszi hullámban, mert a korábban éveken keresztül meglévő, bizonyos időközönként megújítandó, havi néhány napos otthoni munkát lehetővé tévő home office-szerződésük a második hullám megérkezése előtt lejárt, és – bár a munkaadó kezdeményezte új szerződések létrejöttét – azokat több hónapja nem kötik meg. Hogy miért, arról tájékoztatást nem adtak. Úgy véli, talán azért, mert a hivatalnál eleve teljesen rendszertelenül engedélyezték az otthoni munkavégzést, ezért valamelyik másik osztályon megirigyelhették, és egyszerűen megfúrták azoknak az osztályoknak a home office-lehetőségét is, ahol valamilyen oknál fogva korábban engedélyezték. Ezt is csak találgatásnak nevezte a neve elhallgatását kérő hivatali dolgozó, aki hangsúlyozta: a szerződésben is csak egy korlátozott home office-lehetőségről volt szó, miközben náluk már régen adott minden feltétel ahhoz, hogy járványvédelmi okból akár tartósan is otthonról dolgozzanak.

Ezt a közvetlen főnökeik már az első hullám idején is támogatták, sőt, akkor többeknek engedélyezték is hosszabb távra az otthoni munkát – gyakorlatilag szabálytalanul, mert erre elvileg nem lett volna lehetőségük. A munkavállaló azért sem érti ezt a logikát, mert szerinte visszájára fordulhat a helyzet: home office-ból sokan tudták hatékonyan ellátni a feladataikat, viszont ha bejárnak, és nagyobb számú munkavállaló fertőződik meg koronavírussal, akkor nehezebb lesz ez.

Minisztériumban dolgozó másik forrásunk szerint a dolgozók lendülete is csökkent: tavasszal még sokan szerették volna elérni a home office-lehetőséget, mára viszont elmondása szerint a legtöbben beletörődtek, hogy úgysem fogják engedélyezni, akármekkora lesz a fertőzésszám. Helyette kiskapukat próbálnak keresni: arról is beszámolt, hogy kollégái körében már az is felmerült, hogy a kisgyerekes szülők majd beviszik a gyermekeiket a munkahelyre. Bár ez végképp nem lenne szabályos, és úgy véli, járványügyi szempontból is megkérdőjelezhető, de az éves szabadsága sokaknak elfogyott a tavaszi digitális oktatás ideje alatt, és az iskolabezárás most is felmerülhet. Egy-egy osztályban vagy iskolában akkor is elrendelhetnek digitális oktatást, ha az országosan pillanatnyilag nincs érvényben. A munkahelyi retorzióktól tartva mindkét közalkalmazott neve és pontos munkahelye elhallgatását kérte.

A Munka törvénykönyvét nemrég tette rugalmasabbá a kormány, hogy ezzel ösztönözze az otthoni munkavégzést: – Ha valaki képes ellátni hatékonyan a munkáját otthon, akkor ez helyes – szögezte le Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter november elején, a home office-t ösztönző kormányrendelet elfogadása előtt, ugyanakkor azt is hangsúlyozta: a munkáltatónak szabadsága van ebben a kérdésben. Hasonló olvasható ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium Fehér könyvéből is, amely ajánlásokat tartalmaz vállalatok számára, hogy hogyan készítsék el saját pandémiás tervüket. – Mindenhol, ahol erre lehetőség nyílik, csökkenteni kell a munkahelyi kontaktusok számát. Lehetőség szerint minimálisan szükséges szintre kell csökkenteni a munkahelyen történő munkavégzést. A vállalat részesítse előnyben az otthoni munkavégzést – írják.

A közszférában viszont továbbra is nagyon nehezen engedik a home office-t a szakszervezet szerint: – Nem tudom, miért idegenkedik ettől a kormány annyira. Kevés helyen van rá lehetőség, ha igen, akkor is inkább minisztériumokban, de a területi közigazgatásban egyáltalán nem jellemző. Nem vagyunk demagógok, tudjuk, hogy nem lehet ezt mindenütt megoldani. Komoly munkát kellett volna fektetni abba, hogy megvizsgálják az összes munkakört ebből a szempontból, és biztosítsák a felhő alapú, biztonságos otthoni munkavégzés feltételeit, mert ez sok helyen megoldható lenne. Már csak azért is, mert ez a probléma nem fog megszűnni, egy ideig biztosan maszkban fogunk élni. Ezen kívül megváltozott a munka világa is, és a közszféra is a munkaerőpiac része, nem maradhat le – mondta a Magyar Hangnak Boros Péterné.

A szakszervezet egyenesen az alaptörvénybe írná, hogy mindenkinek joga van az otthoni munkavégzéshez, ha az nem sért közérdeket vagy jogos gazdasági érdeket. Azt is javasolják, hogy jogszabály tegye kötelezővé a közszférában a védőfelszerelés biztosítását, és százszázalékos pótlékban részesüljenek azok a közszférában dolgozók, akik veszélyeztetettek, mert ügyfelekkel találkoznak. Az is problémát jelent, elmondása szerint, hogy bár a kormányhivatalokban elrendelték az ügyintézőket és az ügyfeleket védő plexifalak felszerelését, de azt a visszajelzést kapták, hogy ez máig nem valósult meg mindenhol. Boros Péterné arról is beszámolt, hogy tavasz óta először csak október végén került sor tárgyalásra a kormánnyal, pedig a szakszervezet akár online formában is nyitott lett volna erre. Szerinte a kormány részéről lekezelő magatartást tapasztaltak: a háromoldalú tárgyaláson, ahol az önkormányzatok, a szakszervezet és a kormány képviseltette magát, ő úgy tapasztalta, gyakorlatilag csak a kormánynak volt szava. – Az az érzésünk, mintha nem lenne szempont eléggé az ember, pedig kiről szól a jogalkotás, ha nem az emberről? Azok, akik a közért dolgoznak, sokszor kevés pénzért, megérdemelnék a figyelmet – véli Boros Péterné.