Hiába a kormányzati hátszél, csak lassan épül az atlétikai stadion

Hiába a kormányzati hátszél, csak lassan épül az atlétikai stadion

A Déli Városkapu Program győztes látványterve, benne az atlétikai stadionnal

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Másfél évvel a 2023-as atlétikai világbajnokság előtt még mindig csak a váza áll a Budapesten épülő stadionnak – írja a Népszava, amely szerint egyre nagyobb kihívás a beruházás időben történő befejezése.

Idézték Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert, aki szerint fejeknek kell hullania, ha nem készül el időben az új atlétikai stadion. Ekkor azt is mondta, hogy nem lát olyan veszélyt, ami miatt megcsúszhatna a projekt. A napilap szerint ugyanakkor a beruházás több hónapos csúszására utalnak a kedvezményeket biztosító, kapkodva kiadott kormányrendeletek, és a csepeli HÉV 8 hónappal meghosszabbított korábbi vágányzára is.

Emlékeztettek, hogy a kivitelezést végző ZÁÉV és a Magyar Építő eleve gyorsított pályán dolgozhatnak, hiszen kiemelt beruházásnak nyilvánították a projektet. Még környezetvédelmi eljárást se kellett lefolytatniuk a világbajnokság idején 40 ezer szurkolót befogadó létesítmény építése előtt, mivel a Nógrád megyei kormányhivatal szerint a 250×300 méteres ovális létesítménynek nincs jelentős környezeti hatása. Ehhez képest a fapótlási megállapodás Átlátszó által közölt műszaki dokumentációja szerint a stadion telkén és környékén több mint ezer fát vágtak ki.

A stadion kivitelezését 2020 elején kellett volna elkezdeni, de akkorra a terület megtisztításával, a bontással és a tereprendezéssel se végeztek. A projekt jelenlegi állásáról, az ütemezési határidőkről hiába kérdezték a Beruházási Ügynökséget és a két kivitelező céget, sehonnan se kapott a lap választ.

Hozzátették: az ellenzék nehéz döntésre kényszerülhet, ha áprilisban legyőzik a Fideszt. A napilapnál úgy kalkulálnak, hogy választási győzelem esetén két út állhat majd előttük: vagy jelentős felár ellenében felgyorsítják a munkát (nagy kérdés, hogy a kivitelezést elnyert két NER-cég, a ZÁÉV és a Magyar Építő mennyire lesz szolgálatkész), vagy lemondják a világversenyt. Mindkettővel csúnya politikai kereszttűzbe kerülnének – jegyezték meg.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.