Hiába az ellenzéki feljelentések, egy sem jutott el vádemelésig

Hiába az ellenzéki feljelentések, egy sem jutott el vádemelésig

Polt Péter legfőbb ügyész éves beszámolóját tartja az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén a Parlamentben 2017. november 21-én. Mellette helyettese, Lajtár István (j). (Fotó: MTI / Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A pártok és képviselők az elmúlt hat évben összesen 119 feljelentéséből harminc esetben indult nyomozás – ezekből tíz jelenleg is tart –, vádemelési javaslatig viszont egyik ügy sem jutott el. Ez derül ki a Népszava összesítéséből, amely a parlamenti pártokat és független országgyűlési képviselőt megkereste az általuk tett feljelentésekről érdeklődve.

Ennek alapján Hadházy Ákos volt LMP-s, ma független országgyűlési képviselő 2014 óta 60 ügyben tett feljelentést. Ilyen például a Türr István Kutatóintézet ebből 20-ban indult nyomozás, de feljelentés egyikből sem lett. Szél Bernadett szintén független képviselő idén február és szeptember között négy ügyben fordult a nyomozóhatóságokhoz.

A Párbeszéd képviselői hét feljelentéssel éltek, de vagy visszautasították azt, vagy ha elindult az eljárás, később megszüntették azt. Az LMP nyolc idei ügyről számolt be, ezekből kettőben indult meg eljárás. A DK 2018 és 2020. október 8. között összesen 86 írásbeli kérdéssel fordult Polt Péterhez, a legfőbb ügyész pedig 21 esetben értékelte feljelentésként érdeklődésüket. Ám végül valamennyi ügyben elutasították az érdemi vizsgálatot. Az MSZP 11 feljelentésről számolt be a hat évből – ezek közül ötben elutasították vagy sem indították a nyomozást. A Jobbik pedig összesen négy idei feljelentésről számolt be.

A Fidesz nem válaszolt a lap kérdéseire, a KDNP pedig azt közölte, hogy nem tartják nyilván, hogy a párt képviselői milyen ügyekben tesznek feljelentéseket. További részletek a napilap cikkében.