Hiába fideszes a városvezetés, megszorítások jönnek

Hiába fideszes a városvezetés, megszorítások jönnek

Vendégek napoznak a hévízi tófürdőben az újranyitás napján, 2020. május 9-én (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben az önkormányzati kampányban gyakran elhangzott kormánypárti politikusok részéről az az érv, hogy érdemes kormánypárti önkormányzatot választani, van ahol mégis leépítések jönnek. Hévízen például a koronavírus-járvány miatt hozott kormányzati intézkedések megszorításokat hoztak magukkal.

Létszámleépítésről, üres álláshelyek megszüntetéséről döntött hétfői ülésén Hévíz képviselő-testülete. Az idegenforgalmi adó állami kiegészítésének elvonása és az adóbevételek csökkenése kényszerítette őket a döntésre Papp Gábor polgármester elmondása szerint. A megszorításra azért van szükség, mert a város idén a járvány gazdasági következményei miatt egymilliárd forint veszteséget szenved el, a kilábalás pedig lassú lesz, több évet vehet igénybe – közölte sajtótájékoztatón Hévíz fideszes polgármestere, Papp Gábor a Zaol.hu tudósítása szerint.

A legjelentősebb veszteség település számára az idegenforgalmi adóhoz eddig társult állami kiegészítés elvonása, ez a fürdővárosnak mintegy 650 millió forint bevételt jelentett minden esztendőben. További érvágás, hogy a lecsökkent vendégszám miatt kevesebb ifa, illetve iparűzési adó folyik majd be a helyi büdzsébe – sorolta az indokokat a polgármester.

Hévíz elveszítette működési költségeinek harmadát, egymilliárd forintot, ezért az önkormányzat több lépésben, összességében 30 százalékos költségcsökkentésről döntött. A képviselők úgy határoztak, a város intézményeiben 24 álláshelyet megszüntetnek, további 12, jelenleg betöltetlent pedig elvonnak. A polgármester szerint májusban még úgy tűnt, 85 embertől kell megválniuk a 350-ből.

Az idegenforgalmi adó állami kiegészítésének elvonása minden önkormányzatot érintett. Az önkormányzati választási kampányban egyébként többször elhangzott kormánypárti politikusok részéről az az érv, hogy érdemes kormánypárti önkormányzatot választani, mert a település jobban jár akkor, ha vezetése jobban tud együttműködni a kormánnyal.