Hiába lesz több bölcsődei férőhely, ha nem lesz elég gyermekgondozó

Hiába lesz több bölcsődei férőhely, ha nem lesz elég gyermekgondozó

(Fotó: Igor Starkov/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány bővítené a bölcsődei ellátást, de ez nem olyan egyszerű, mert több gyerekhez több gondozó gondozóra lenne szükség, miközben ma is ilyen szakemberhiánnyal küzd az ágazat. Az Abcúg a helyesnek tartott kormányzati bölcsődei fejlesztési terv megvalósíthatóságának buktatóiról közölt átfogó tényfeltáró írást, és arra a köveztetésre jutott a cikk szerzője, hogy az alacsony fizetés, a kiszámíthatatlanság és a képzés hiányosságai azokat is távol tartják a pályától, akik amúgy szívesen dolgoznának benne, és alkalmasak is lennének rá. Magyarország azonban nincs egyedül ezzel a problémával, Nyugat-Európában is ezzel küzdenek.

A kormány szeretné, ha 2020 végére a mostani 47 ezerről 60 ezerre nőne a bölcsődei férőhelyek száma, 2022-re pedig teljes körű bölcsődei ellátást akarnak. Ezért előírták, hogy minden település köteles bölcsődei ellátást szervezni, ahol legalább 40, három év alatti gyerek lakik, vagy legalább öt gyerek szülei igénylik a bölcsődei elhelyezést. Közben kormányzati és uniós fejlesztési projektek indultak, és rugalmasabbá is tették a rendszert. Támogatják a mini és munkahelyi bölcsődéket, a családi napközik helyén pedig létrejöttek a családi bölcsődék.

Hamis a baba - Semmi sincs úgy, ahogy Orbán ígérte | Magyar Hang

A szülőképes korú női tábor rohamosan fogyatkozik, kereken ki kell mondanunk, megkezdődött a katasztrófa.

Több bölcsődéshez viszont több kisgyermeknevelő kell, amiben nem állunk túl jól. Az alacsony fizetés és a bizonytalan környezet sokszor még azokat is elriasztja a pályától, akik amúgy alkalmasak lennének rá.

Budapesten különösen súlyos a bölcsődei munkaerőhiány: egyrészt mert eleve ott van az intézmények 30 százaléka, másrészt könnyen találni jól fizető munkát, akár teljesen más területen.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2018 végi adatai szerint országosan 200 dolgozó hiányzik. Ez azt jelenti, hogy 1200 gyerek csak azért ellátatlan, mert nincs elég kisgyermeknevelő.

Jelenleg csak a három év alatti gyerekek 17 százalékának jut férőhely, nagyjából 2600 településen pedig egyáltalán nincs bölcsőde. A KSH adatai alapján 2017-ben több mint 70 ezer olyan gyerek élt Magyarországon, akit nem tudtak helyben bölcsődébe vinni.