Hiába menesztették, maradhat a fideszes polgármester Püspökladányban

Hiába menesztették, maradhat a fideszes polgármester Püspökladányban

A püspökladányi városháza (Fotó: Szabó Zsolt László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába a fideszes többségű képviselő-testület akarata a Hajdú-Bihar megyei Püspökladányban, nem sikerült menesztenie Dombi Imréné (szintén Fidesz) polgármestert – tudta meg a Magyar Hang. Mint arról feltáró cikkünkben beszámoltunk, a hajdú-bihari város képviselői egyhangúlag szavazták meg az ellene benyújtott méltatlansági indítványt. A polgármester azonban visszatámadott: bíróságon, úgynevezett nem peres eljárásban kérte a méltatlanságát kimondó határozat hatályon kívül helyezését.

A Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság lapunk megkeresésére küldött tájékoztatásából kiderül, Dombi Imréné azért maradhat a tisztségében, mert a testület eljárási hibát vétett, amikor a menesztéséről döntött: megsértették az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát. Az előterjesztésről ugyanis tárgyalnia kellett volna a pénzügyi és ügyrendi bizottságnak, ez azonban elmaradt. Mint írták, az előzetes bizottsági vizsgálat olyan garanciális eleme a méltatlansági eljárásnak, ami jogszerűen nem mellőzhető. Ezért helyezte hatályon kívül a három bíróból álló tanács a méltatlanságról szóló határozatot; a méltatlanság alapját képező okokat nem vizsgálták.

„Munkanélkülire" küldte polgármesterét a Fidesz Püspökladányban - Magyar Hang

Dombi Imréné polgármestert az ellenzékkel alkalmi szövetségre lépve buktatták meg.

Érdemes felidézni: a Dombi Imréné menesztését előkészítő indítványt június 27-én három ellenzéki – jobbikos – képviselő sürgősségi előterjesztésként nyújtotta be, amit a másnapi ülésen a fideszesekkel és egy helyi civil szervezet képviselőjével kiegészülve egyhangúlag fogadtak el.

Azt, hogy a helyben csak Katikaként emlegetett Dombi Imréné miként veszítette el párttársai bizalmát, lapunk július 13-i számában feltáró cikkben mutattuk be. Ebből többek között kiderült, hogy ugyan már korábban is voltak háttérbeszélgetések a pártok között a megtorpedózásáról, komolyra csak közvetlenül az ülés előtt fordult az ügy. A képviselők két nappal előtte szembesültek azzal, hogy egy munkaügyi per miatt összességében 10 millió forintos kár érte az önkormányzatot, amit a polgármester nyakába varrnak. Ő volt ugyanis a munkáltatója a helyi közüzemi konyhákat működtető cég vezetőjének, akinek a bíróság közel négyévnyi – 117 szabadságnap – pénzbeli megváltását írta elő, mert nem vezették a kivett szabadságait. Ezen kívül egy, a Tiszamenti Regionális Vízművekkel kötött előnytelen szerződésért is őt teszik felelőssé.

A munkaügyi bíróság nem peres eljárásával szemben különben nincs helye fellebbezésnek, így Dombi Imréné továbbra is elláthatja hivatalát. Kérdés azonban, mennyire bénítja meg a püspökladányi önkormányzat működését, hogy a polgármester továbbra sem számíthat a testületére.