Hiába ment el Strasbourgig a Jobbik, elutasították a panaszát

Hiába ment el Strasbourgig a Jobbik, elutasították a panaszát

Jakab Péter, a Jobbik elnöke (Fotó: Magyar Hang / Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Emberi Jogok Európai Bírósága nyolc soros határozatban elutasította a Jobbik panaszát, amelyben nehezményezték, hogy az ÁSZ 2017-es vizsgálat eredményeként összesen mintegy 662 millió forintos „veszteség érte a pártot”. Ennek egyik fele, az ÁSZ-vizsgálat szerint jogosulatlanul kapott támogatás összege, azaz 331,66 millió forint, amely a vonatkozó törvény értelmében a költségvetésbe fizetendő be, a másik fele pedig az ezzel megegyező összegű költségvetési támogatáscsökkenés volt.

Az 1989 óta hatályos párttörvény – amely a pártok jogkövető és példamutató magatartására épül – ugyanis azt írja elő, hogy ha egy párt tiltott támogatást fogadott el, köteles annak értékét megállapítani és befizetni a központi költségvetésnek. Ezt állapította meg – a párt helyett – az ÁSZ ellenőrzése. Ezen túl a párt központi költségvetésből juttatott támogatását az elfogadott tiltott támogatás mértékének megfelelő összeggel csökkenteni kell a törvény rendelkezése alapján.

– A strasbourgi bíróság azzal indokolta a döntést, hogy a párt nem használt ki minden magyarországi jogorvoslati lehetőséget – közölte hétfőn az ATV-n Jakab Péter, a Jobbik elnöke.

A számvevőszék jelentésében foglaltak ellen nem lehet Magyarországon jogorvoslattal élni, de a párt így is a közigazgatási bírósághoz és az Alkotmánybírósághoz fordult. Egyik esetben sem jártak sikerrel.

Ezt követően fordult a párt a strasbourgi bírósághoz, amely most elutasította a panaszt. Méghozzá arra hivatkozva, hogy a Jobbik nem használt ki minden jogorvoslati lehetőséget Magyarországon. A döntés ellen fellebbezésnek helye nincs.