Hiába „nem bírják egymás szagát elviselni”, egyelőre nem lesz Gödön időközi választás

Hiába „nem bírják egymás szagát elviselni”, egyelőre nem lesz Gödön időközi választás

A Gödön győzelmet arató ellenzék (Fotó: Balogh Csaba Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ugyan hónapok óta súlyos feszültségek vannak a Gödöt vezető koalíciós pártok között, az érintettek többsége jelenleg nem szeretne időközi választást, egyedül a Momentum kardoskodik érte – derül ki a Magyar Hang által készített körképből.

Gödön tavaly októberben erőteljes ellenzéki győzelem született: a Momentum, a DK, az LMP, Párbeszéd és a Jobbik képviselőinek nyolc, míg a Fidesz–KDNP politikusainak csak négy helyet sikerült megszerezni a képviselő-testületben. A polgármester a momentumos Balogh Csaba lett, míg alpolgármestereinek az LMP-s Fülöp Zoltánt és az akkor még DK-s Lőrincz Lászlót választotta. Ám gyümölcsöző együttműködés helyett súlyos vitákba fordult a közös munka, ami odavezett, hogy két részre oszlott a csapat. Egyrészt a Momentum három képviselője (beleértve magát Baloghot) és a Párbeszéd egy politikusa, Hlavács Judit folytatták az együttműködést, míg a másik oldalon a DK két, az LMP egy, illetve a Jobbik szintén egy képviselője tart össze.

A helyzet odáig fajult, hogy Balogh Csaba elvette alpolgármesterei jogkörét, míg Balogh ellen a másik tábor – a Fidesz szavazatával – két fegyelmi eljárást is indított, amelyek idejére a polgármestert kétszer is felfüggesztették városvezetői tisztsége alól, vagyis jelenleg szeptember közepéig Fülöp Zoltán viszi a polgármesteri feladatokat. Hogy a helyzetet rendezzék, még Gyurcsány Ferenc, a DK vezetője, illetve Fekete-Győr András, a Momentum elnöke is összefutottak Tihanyban, ám ezt követően annyi történt, a két DK-s képviselő felfüggesztette a tagságát.


Mi vezetett idáig?

A helyzetet bonyolítja, hogy a gödieket finoman szólva is megosztja a pár éve ott felépült Samsung-gyár kérdése, amely bevételeit a kormány gyakorlatilag elvette Gödtől azzal, hogy „különleges gazdasági övezetté” nyilvánították annak területét. Így a gödi önkormányzat helyett a fideszes többségű megyei közgyűléshez került egyebek mellett a gyárból származó városi bevétel. A Momentum például egyenesen „Samsung-koalíciónak hívja” a Fidesszel együttműködő egykori szövetségeseiket, ám a felek visszautasítják, hogy a nagyvállalat érdekeit néznék. Sokan azt is rossz szemmel nézik, hogy a Samsung további területeket építene be, ezt például Balogh egyértelműen ellenzi.

Hogy a konfliktus eredeti oka mi lehetett, arra egy a gödi ügyekre rálátó forrásunk azt mondta: „nem stimmelt a kémia, nem bírták egymás szagát”, vagyis személyes konfliktusból politikai lett. Szerinte a felek azt a hibát is elkövették, hogy nem tisztázták a tavalyi önkormányzati választás előtt, hogy melyek azok a fontosabb önkormányzati posztok, amelyekre mindenképpen konszenzusos módon kell embereket kinevezni. Forrásunk szerint „mindenki elkövette a maga hibáit”, „egy veszekedéshez két fél kell”, vagyis nem tudná megmondani, melyik csapatnak van igaza, de szerinte a gödieket idegesíti a konfliktus.

Fel kell nőni

– A lakossági visszajelzések alapján a gödiek többsége új választást akar, a Momentum pedig adott esetben ebben partner lesz – ezt a párt sajtóosztálya válaszolta lapunk megkeresésére. Mint mondták, ebben az esetben is Balogh Csabát támogatnák, „aki már egyszer legyőzte a Fidesz jelöltjét, és nem hajlott meg a Samsung óriási lobbiereje alatt sem”. A Momentum szerint a „négy gödi, korábban ellenzéki képviselő elszabadult hajóágyúként” viselkedik, nem hajlandók érdemben tárgyalni, a Momentum és a Párbeszéd helyi képviselői helyett inkább a Fidesszel akarnak szorosan együttműködni. – Sajnos egyre kevesebb esélyt látunk arra, hogy jobb belátásra bírjuk őket, hiszen elutasítanak minden tárgyalási kísérletet, és szilárdan kitartanak a Samsung-koalíció fenntartása mellett – tették hozzá.

Ami a Momentummal szövetséges Párbeszédet illeti, ők arról írtak: új választás kiírása semmilyen módon nincs napirenden. „A gödi polgármester az ellenzék közös jelöltje volt a 2019-es önkormányzati választásokon, és a cél a konfliktus helyi rendezése, az egység megtartása.”

Az LMP bízik „a Gödön megválasztott képviselők bölcsességében és abban, hogy sikerül helyben megnyugtató módon kezelni a jelenlegi helyzetet”. Hozzátették: nekik hétvégén lesz tisztújításuk és az újonnan felálló elnökség, ha szükséges lesz, természetesen foglalkozni fog a gödi helyzettel.

A DK – Gyurcsány Ferenc hasonló jellegű, Tihanyban tett megállapítását megismételve – ugyanakkor nem kívánt az ügyben megszólalni, mint mondták, azt szeretnék, ha a nyilvánosság bevonása nélkül a helyiek rendeznék a konfliktust. Hasonló választ kaptunk a Jobbiktól, akik szerint is ez egy helyi ügy, úgyhogy helyben kell megoldani, „fel kell nőni a feladathoz”.

Mit gondolnak a vita főszereplői?

Balogh Csaba polgármester arról beszélt lapunknak, hogy nagy békülés esélyét nem látja az „áruló, renegát” képviselőkkel, de a közös munka lehetőségét igen. Mint fogalmazott, a felek „olyan belső sértettséggel néznek rá”, ami szerinte csak hosszú terápiával orvosolható, vagyis szerinte a legjobb megoldás az időközi választás lenne. Hogy felfüggesztett polgármesterként Balogh mivel tölti az idejét, arra azt mondta: szeretne kommunikációs csatornákat kiépíteni a helyiekkel, ezért blogoldalt indítottak frakciótársaival közösen, és házról házra járva látogatja végig a lakosokat, akiket véleménye szerint elnyomnak a testületi üléseken, nem engedik felszólalni őket.

Kérdésünkre elmondta azt is, hogy szerinte papíron csak akkor lehetne őt a polgármesteri tisztsége alól felmenteni, ha akadályozná a vele szemben folytatott fegyelmi eljárás eredményét. Ám ez nem valósul meg, ő minden szükséges iratot megoszt, ráadásul a második fegyelmi vizsgálat szerinte csupa olyan témát feszeget, amikről nyilvános üléseken is szó volt. Így szerinte az, hogy őt megint felfüggesztették, hivatali visszaélésnek minősül, ami miatt jogi lépéseket fog tenni.

– Sem szükségét, sem célszerűségét nem látnám egy időközi választásnak – erről már az LMP-s Fülöp Zoltán beszélt a Magyar Hangnak. Szerinte a választás azért nem lenne szükséges, mert a város jól működik, a képviselő-testület működőképes. Célszerű pedig azért nem, mert Göd előtt fontos feladatok állnak, ilyen például a Samsunggal kapcsolatos civil egyezkedés, amelyet a héten indított útjára. Határozottan állította, ő továbbra is minden lehetséges módon próbál tenni a békülésért, több alkalommal kezdeményezett egyeztetést a helyi Momentummal, de nem talált érdemi fogadókészségre. Hogy hatékonyan tudnak-e a Fidesszel együtt dolgozni, arra pedig azt mondta: ez erős kijelentés lenne, de vannak olyan városi képviselők, akikkel jól tudnak együttműködni, hiszen nem Orbán Viktorral egyeztetnek, hanem a helyi emberekkel működnek együtt.

Fenn áll a veszély, hogy a Fidesz tarolna

– Köszönöm a megkeresését, de kérem, engedje meg, hogy egy ilyen közvélemény-kutatásba és feltételezéseken alapuló kérdezz-felelekben ne vegyek részt – írta Lőrincz László, a DK-ból féllábbal már kint lévő alpolgármester, vagyis konkrétan arra nem válaszolt, támogatna-e egy időközi választást. Helyette arról írt, Balogh Csaba polgármester felfüggesztésének legnagyobb eredménye a nyugalom. „Nincsenek politikai cirkusszá avanzsáló testületi ülések, a személyeskedő, meddő vitákat felváltotta a konstruktív, valódi városépítő gondolkodás, a képviselők átlépték a korábban kiásott árkokat.” A felfüggesztése óta a képviselő-testület többek közt elindította a gyermekek védőoltása támogatásának kidolgozását, megemelt iskolakezdési támogatásban részesítette a rászoruló gödi családokat, illetve elindították az utak és a járdák felújítását.

A DK-ból már kilépett másik képviselő, Szilágyi László viszont azt mondta: egyelőre jelen helyzetben nem támogatna egy időközi választást, mint mondta, „ha a foci nem megy, először csapatkapitányt kell váltani”, és csak utána kell megnézni, hogy az egész csapat menjen-e. Ráadásul szerinte most fennállna a veszélye annak, hogy a Fidesz tarolna.

Mi a helyzet a kormánypárttal?

A kormánypártok volt polgármestere, a képviselő-testületben jelenleg is dolgozó Markó József arról beszélt a konfliktus kapcsán a Magyar Hangnak, hogy nagyrészt a Samsung-gyár körüli civil tiltakozás kapcsán szerveződött meg a később győztes ellenzéki csapat, ám szerinte olyanokat választottak a lakosok, akiket nem ismertek, nem volt tapasztalatuk és hozzáértésük. Bár azt elismerte, „szándék biztos volt bennük”. Szerinte miután a polgármester fiatal, és ilyen közegben nem mozgott korábban, „autoriter módon minden döntést magáénak gondolt”, így törvényszerű volt, hogy szembeforduljanak vele. Igaz, azt is leszögezte, egyáltalán nem tartja rossz szándékúnak Baloghot. Azzal kapcsolatban, hogy azóta a Fidesz többször is együtt szavazott az LMP, ex-DK, illetve a Jobbik képviselőivel, úgy fogalmazott: „a mi négy szavazatunk odaáll, ahol értelmes ügyet látunk”. Vagyis szerinte miután a szövetségből kivált csapat az, aki szerinte „a működés és az észszerűség irányába hajlik”, ezért többnyire velük szavaznak.

Addig, amíg Balogh felfüggesztés alatt áll, az időközi választás nem aktuális szerinte, ő úgy látja, a választóik sem azt várják, hogy feloszlassák magukat, hanem azt, hogy védjék meg a korábbi eredményeket. Vagyis szerinte ha a polgármester nem tud magának többséget teremteni, akkor neki kellene levonni a következtetést és felállni. A kérdésre, hogyha a polgármester lemondana, ő maga újra indulna-e a városvezetői posztért, azt felelte: ez sok mindenen múlik, most még elvállalná, hogy szakmailag segítsen a városon, de hosszú távon az a célja, hogy felépítsen egy fiatal utódot.

Lapunk kereste Tuzson Bencét, az érintett Pest megyei választókerület fideszes elnökét is arról érdeklődve, kellene-e időközi választás, de ő későbbre ígért tájékoztatást.

E heti lapzártánk után dőlt el: ugyan a Momentum valóban beadta a képviselő-testület feloszlatásáról szóló előterjesztésüket, ám ezt Fülöp Zoltánék nem vették napirendre a csütörtöki ülésen. A Momentum az ülést követően közleményt adott ki, amelyben jelezték: ugyancsak az LMP-s alpolgármester beadványa alapján a Fidesz–KDNP-vel közösen szavazták meg a volt fideszes polgármestert városüzemeltetési tanácsnoknak. Szintén csütörtökön történt, hogy a DK jelezte: megkezdték Lőrincz László kizárását a pártból.

Közben az üggyel kapcsolatos fejlemény, hogy péntek késő délutáni Balogh Csaba polgármester a Facebook-oldalán jelentette be: a bíróság megsemmisítette az első felfüggesztését, mert az nem volt megalapozott. Mint a városvezető a Mércének elmondta, ez a döntés, az első, 15 napos felfüggesztésére vonatkozik, a második, immár harminc napos felfüggesztésével kapcsolatban is fellebbezett a bíróságnál, arra számít, hogy hétfőn–kedden ezzel kapcsolatban is kedvező ítéletet kap.