Hiába tett feljelentést Hadházy, nem nyomoznak a hatoságok az emojis kampány ügyében

Hiába tett feljelentést Hadházy, nem nyomoznak a hatoságok az emojis kampány ügyében

Hadházy Ákos újabb napot töltött el „napszámosként” a kertészetben 2021. június 21-én (Fotó: Hadházy Ákos Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hadházy Ákos hosszú levezetésben érvelt amellett, hogy a plakátkampány felveti a bűncselekmény gyanúját, de a rendőrök nagyon hamar elutasították a feljelentést – írja a Hvg.hu.

A hírportál szerint a független országgyűlési képviselő azzal a kérdéssel fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez, hogy indokolt lenne-e büntetőeljárást indítani a kormány legújabb plakátkampánya miatt. Hadházy szerint két okból is problémás az emojis kampány: egyrészt felveti a hűtlen kezelés bűncselekményének gyanúját, valamint felmerül a közösség elleni uszítás bűntettének gyanúja is.

A hűtlen kezelés mellett azzal érvel a képviselő, hogy a plakátkampányban a Fidesz–KDNP kampányüzenetei szó szerint köszönnek vissza, legyen szó migránsozásról, „szexuális propaganda” emlegetéséről, brüsszelezésről, sorosozásról, vagy gyurcsányozásról. Hadházy szerint ezek pártpolitikai üzenetek, ezért törvénybe ütközik a kormány pénzéből, vagyis közpénzből fizetni a kampányt. 

Az uszításról szólva Hadházy a vonatkozó törvény szövegét idézi: „Aki nagy nyilvánosság előtt valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoport, illetve annak tagja ellen, vagy a lakosság egyes csoportjai, illetve azok tagjai ellen – különösen fogyatékosságra, nemi identitásra, szexuális irányultságra tekintettel – erőszakra vagy gyűlöletre uszít, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

A képviselő maga kérte Polttól, hogy ha még nem nyomoz a rendőrség az emojis plakátok miatt, akkor tekintse feljelentésnek a beadványát. A legfőbb ügyész pedig így is tett: válaszában azt írta, a feljelentést a Nemzeti Nyomozó Irodának továbbította. A nyomozók azonban nem sokat gondolkoztak az ügyön, mert Polt azt írja, a nyomozó hatóság a feljelentést bűncselekmény gyanújának hiányában elutasította.

Hadházy beadványa július 27-én született, a legfőbb ügyész válasza pedig augusztus 11-én, vagyis két hét sem kellett ahhoz, hogy Polték maguk mögött tudhassák az ügyet.