„Hideg és sötét demográfiai tél” – Ferenc pápa a családokat helyezné középpontba

„Hideg és sötét demográfiai tél” – Ferenc pápa a családokat helyezné középpontba

Ferenc pápa a Franso Hariri stadionban celebrált szentmiséjére érkezik az észak-iraki kurd autonóm régió, Kurdisztán székhelyén, Erbílben 2021. március 7-én (Fotó: MTI/Fehér Bertalan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hideg és sötét télnek nevezte az európai demográfiai helyzetet Ferenc pápa a születéscsökkenések problémájáról rendezett római találkozón pénteken. Ugyanott az olasz kormányfő, Mario Draghi is új családpolitikát szorgalmazott. Ferenc pápa kijelentette, Európában tendenciaváltásra van szükség olyan reformokkal, melyek a családot helyezik a középpontba – számolt be az MTI.

A pápa úgy vélte, a fiatalok többsége gyermeket akar, de vágyaikat befagyasztja az Európát uraló „hideg és sötét demográfiai tél”. Megjegyezte, hogy az öregnek nevezett európai kontinens már nem dicsőséges múltja, hanem lakosságának előrehaladott kora miatt viseli azt a jelzőt. A katolikus egyházfő generációs fenntarthatóságot szorgalmazott, példaként említette a járványhelyzetben elszegényedett fiatalokat, akik a pápa szerint csak társadalmi és gazdasági szolidaritással képesek családot alapítani.

Az Európa és kiemelten Olaszország súlyos demográfiai helyzetéről, a Vatikánnal szomszédos konferenciateremben rendezett találkozó a Születési Fórum nevet kapta. Elemzők rámutattak, hogy ez volt az első alkalom, hogy az olasz intézményes élet képviselői a születéscsökkenés megállításáról tartottak nyilvános rendezvényt.

Mario Draghi kormányfő szerint gyerekek nélkül Olaszország eltűnik. A miniszterelnök a nőket támogató családpolitikát sürgetett. Gian Carlo Blangiardo, az Istat statisztikai hivatal elnökének adatai szerint Olaszország egységesítése, vagyis 1861 óta nem volt ennyire alacsony a születések száma. 2019-ben évi félmillió alá süllyedt a gyermekszületési szám, tavaly 407 ezren jöttek világra, ez év végére pedig 400 ezer alatti számot várnak. A születések és halottak száma alapján az utóbbi öt évben évente több mint 200 ezer fővel csökkent Olaszország lakossága. Elhangzott, hogy a tavalyi járványévben a felére esett vissza a házasságkötések száma a korábbi évi 184 ezerről.

Az Istat elnöke rámutatott, hogy a demográfiai csökkentést egyedül Németország, Lengyelország, Szlovákia, Romania, valamint Magyarország tudta megfékezni megfelelő családtámogatási politikával.

(MTI)