Hivatali visszaélés miatt elítélték Demeter Mártát

Hivatali visszaélés miatt elítélték Demeter Mártát

Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselő az ellene hivatali visszaélés miatt indított büntetőper tárgyalásán a Pesti Központi Kerületi Bíróságon 2022. március 18-án. (MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bűnösnek mondta ki a hivatali visszaéléssel gyanúsított Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselőt a Pesti Központi Kerületi Bíróság pénteken.

Mint az MTI beszámol róla, a vád szerint az országgyűlési képviselő, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának akkori alelnöke 2018. szeptember 19-én a kecskeméti repülőbázison – a honvédelmi miniszter előzetes tudomásával – repülési naplóadatokba tekintett be, majd azokat meghamisítva tette közzé.

Demeter Mártát 1,8 millió forint pénzbüntetésre ítélték. A tárgyaláson csak az ítélethirdetés volt nyilvános, az indoklás zárt ülésen hangzott el.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, Demeter Márta és védője azonban fellebbezett, így az elsőfokú ítélet nem jogerős.

Az ellenzéki képviselő a tárgyalás után a sajtónak nyilatkozva úgy fogalmazott: „már ott tartunk ebben a rezsimben”, hogy ha az országgyűlési képviselők kérdeznek, végzik feladataikat, ellátják az emberek képviseletét, akkor előbb-utóbb eljárást indítanak ellenük. Azt mondta: ahogy eddig, úgy továbbra is meg van győződve az igazáról, ezért mennek tovább. „Folytatjuk ezt az ügyet és meg fogjuk vívni ezt a harcot” – jelentette ki.

Demeter Márta egyúttal kifejezte köszönetét a sok támogatásért, amelyet ebben az ügyben kapott az emberektől az elmúlt években.

A Telex összefoglalója szerint 2018-ban az történt, hogy Demeter Márta LMP-s képviselőként a kecskeméti repülőbázison beletekintett egy Ciprusról Magyarországra érkező honvédségi gép repülési naplójába, amelyben meglátta az Orbán Flóra nevet. A repülési naplót megmutató szakreferens tájékoztatta arról, hogy ezek az adatok nem nyilvánosak.

Demeter ezután írásbeli kérdést tett fel a honvédelmi miniszternek, és ebben arra a feltételezésére utalt, hogy a kecskeméti iratbetekintése alapján Orbán Viktor legkisebb lányát szabályellenesen egy kiképzőrepülésen lévő Airbus A-319-es katonai géppel hozták haza Ciprusról.

Kiderült azonban, hogy csak névazonosságról van szó – szögezi le a portál. A repülési naplóban szereplő Orbán Flóra egy Cipruson szolgáló magyar katona, Orbán L. százados kétéves, Flóra nevű gyereke volt, aki a honvédség hozzájárulásával utazhatott haza apja szolgálati helyéről. 

A Fidesz Demeter Mártát feljelentette hivatali visszaélés és személyes adatokkal való visszaélés miatt.

A hivatali visszaélés miatt indult büntetőeljárásban a vádirat lényege szerint Demeter Márta 2018 szeptemberében országgyűlési képviselőként a Magyar Honvédség működésével kapcsolatos adatokról szerzett tudomást, majd azokat a közösségi oldalán közzétette, azzal a megjegyzéssel, hogy a Magyar Honvédség a miniszterelnök közvetlen hozzátartozóját törvénysértő módon szállította.

Az ügyészség annak idején azt közölte: amellett, hogy ez valótlan volt, Demeter Márta a törvényi kötelezettségét megszegve, „közérdekből nem nyilvános” adatokat adott ki. „Demeter Márta országgyűlési képviselő e cselekménye hivatali visszaélés bűntettének megállapítására lehet alkalmas” – írták, hozzátéve: a büntetőeljárás lefolytatására az országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztése esetén nyílik lehetőség.

Az Országgyűlés – Polt Péter legfőbb ügyész indítványa nyomán – 2019. július 12-én függesztette fel Demeter Márta képviselői mentelmi jogát.

Demeter Márta – aki politikai pályafutását az MSZP-ben kezdte – indult a 2021-es magyarországi ellenzéki előválasztáson, és tavaly augusztusban bejelentette, hogy 2022-től, amennyiben ismét országgyűlési képviselővé választják, a Jobbik színeiben politizál tovább. Végül Budapest 6. számú választókerületében nem ő lett az ellenzék közös jelöltje, hanem Jámbor András. Az április 3-ai országgyűlési választáson szövetségben induló ellenzéki pártok közös listáján sem szerepel.

Frissítés:

A Fővárosi Törvényszék a tárgyalásról kiadott közleményében kiemelte, hogy a „vádlott az országgyűlési képviselőként őt megillető jogosítványával visszaélve, közérdekből nem nyilvános adatokat a nagy nyilvánosság előtt a Facebook oldalán valótlan tényállítással meghamisítva tett közzé azért, hogy ennek révén elérje Orbán Viktor miniszterelnök, országgyűlési képviselő és a Magyar Honvédség negatív társadalmi megítélését”.

A bíróság a büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy Demeter Márta a cselekményt a legfelsőbb államhatalmi és népképviseleti szerv képviselőjeként, valamint a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság alelnökeként követte el. „Ezen felül a széleskörű sajtó- és média érdeklődés miatt a negatív társadalmi megítélés – mint következmény és eredmény – is megvalósult” – fogalmaztak a közleményben.

Ezzel együtt a bíróság enyhítő körülményként értékelte az időmúlást, valamint azt, hogy a politikus egy kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik.