Hivatalos: az EMA szerint van kapcsolat az AstraZeneca oltás és a ritka vérrögképződés között, de továbbra is érdemes oltani vele

Hivatalos: az EMA szerint van kapcsolat az AstraZeneca oltás és a ritka vérrögképződés között, de továbbra is érdemes oltani vele

AstraZeneca-vakcina (Fotó: AstraZeneca)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) újabb közleményt adott ki szerdán az AstraZeneca oltásával kapcsolatban. Ebben azt írják: lehetséges a kapcsolat az AstraZeneca vakcinája és a szokatlan vérrögképződés, illetve az alacsony vérlemezke szám között, ezt a vakcina nagyon ritka mellékhatásaként fel kell tüntetni. Ugyanakkor hangsúlyozzák: a védőoltás alkalmazásának előnye továbbra is meghaladja annak kockázatait.

Mint kitértek rá, az eddigi esetek többsége 60 év alatti nőknél fordult elő az oltást követő két héten belül. Ugyanakkor az eddigi vizsgálatok alapján nem találtak speciális rizikófaktort a védőoltás alkalmazása kapcsán.

Azt javasolják, azok, akik megkapták az oltást, és az alábbi tüneteket tapasztalják magukon, azonnal forduljanak orvoshoz:

– nehézlégzés
– mellkasi fájdalom
– lábduzzanat
– tartós hasi fájdalom
– neurológiai tünetek, beleértve a súlyos és tartós fejfájást vagy a homályos látást
– pontszerű bevérzések, amelyek nem az oltás helyén alakulnak ki

Az EMA szerint a ritka mellékhatás lehetséges oka lehet, hogy olyan immunválasz alakulhat ki egyeseknél, mint amit a heparinnal (ami egy véralvadásgátló szer) kezelt betegeknél néha tapasztalnak.

Kedden az EMA egyik szakértője már arról beszélt, hogy van kapcsolat a vérrögképződés ritka esetei és az AstraZeneca oltása közt, ám akkor még a szervezet ezt hivatalosan nem erősítette meg.