Hivatalos: Dobrev Klára a DK miniszterelnök-jelöltje

Hivatalos: Dobrev Klára a DK miniszterelnök-jelöltje

Dobrev Klára (Fotó: Demokratikus Koalíció)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hivatalosan is bejelentették, hogy Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje az ellenzéki előválasztáson. A politikus azt mondta, hogy készen áll legyőzni „Orbán Viktort és velejéig romlott rendszerét”. A korrpucióra, a közvagyon kimentésére is hosszan kitért, szavai szerint „akik ezt kitervelték, akik ezt végrehajtották, akiknek bármi közük van ehhez és akár csak egyetlen lap alján szerepel az aláírásuk, mind a bíróság előtt fognak felelni”.

Dobrev Klára a bejelentése után arról beszélt, hogy az élete válaszúthoz érkezett, amikor a DK elnöksége felkérte a posztra. – Döntöttem, készen állok és talán még soha semmire nem álltam ennyire készen egész életemben – fogalmazott, hozzátéve, hogy kész egyesíteni az ellenzéki sokaságot és legyőzni Orbán Viktort és velejéig romlott rendszerét.

Mint mondta, mi magyarok európaiak vagyunk, de Orbán ebből a sok ezer éves hagyományból akarja kirángatni az államot, majd Oroszországhoz vagy Kínához kötni. Ez viszont Dobrev Klára szerint történelmi árulás és tragédia lenne. Egyúttal bátorította az embereket, hogy vegyenek részt a közügyekben, szerveződjenek szabadon, mert „csak így tud Magyarország lakóhelyünkből egy közös hazává válni”.

Kitért Dobrev Klára a koronavírus-járványra is, amely szerinte megmutatta, hogy a kormány gyenge és kormányzásképtelen. A vírus haradik hullámára magyar emberek ezrei haltak meg, pánik és kapkodás volt a meghatározó. Szavai szerint a valóság kíméletlenül megmutatta, hogy a kormányzás mögött nincs szakértelem és nincs tudás. – A Föld nevű bolygón pedig nincs még egy ország, amely rosszabbul kezelte volna a járványt nálunk – mondta, hozzátéve, hogy Magyarországon haltak meg lakosságarányosan a legtöbben. Ezekre azt a kifejezést használja az utókor, hogy nemzeti tradégia. Bármennyire is fájó ezt kimondani, Orbán Viktor és kormánya nemzeti tragédiába sodorta az országot.

A probléma ugyanakkor nem egy éve kezdődött. Dobrev Klára úgy jellemezte, hogy az elmúlt tíz évben módszeresen, lépésről-lépésre kettészakította a hazánkat: kevesekre és sokakra. A kevesek a törvény felett álló, közpénzből milliárdokat felhalmozó bűnözők, a sokak pedig a dolgozó, a hétköznapi megélhetésért küzdő magyarok.

Dobrev Klára azt mondta, a 2022-es országgyűlési választáson az ellenzéki pártok összefogva „el fogják zavarni a keveseket”. Az önkormányzai választáson már átélte a fideszes elit, hogy „kártyavárként omlott össze minden”, ezt fogják érzeni a jövő évi parlamenti választáson is.

Az előválasztást egy nagy közös élménynek nevezte, ahol az ellenzéki szavazók megválasztják, hogy kik szálljanak szembe a fideszesekkel. Ehhez sem a versenytől, sem pedig a vitától nem kell félni. Az előválasztás – mint mondta – egyúttal a koalíciós kormányzás főpróbája is lesz.

Dobrev Klára beszélt arról is, hogy mi lesz 2022. áprilisa, vagyis a szerinte ellenzéki győzelem után. Részletes, hangzatos programbemutatót azért nem tartott, mert – mint mondta – ezen az előválasztáson nem pártprogramokra, hanem az ellenzéki összfogás programjára van szükség. Azt ugyanakkor az első feladatok között említette, hogy helyre kell állítani az összeomlott államot. „Szívügye” még, hogy a sokak Magyarországa az igazságra épüljön, vagyis a koalíciós kormánynak szerinte azonnal korrupciós vészhelyzetet kell hirdetni és antikorrupciós hivatalt kell életre hívni. Az Orbán-kormány megpróbálja a közvagyon egy részét kipakolni, de ezt a vagyont vissza kell venni. – Akik ezt kitervelték, akik ezt végrehajtották, akiknek bármi közük van ehhez és akár csak egyetlen lap alján szerepel az aláírásuk, mind a bíróság előtt fognak felelni – mondta. Egyúttal üzent a magukat ravasznak gondoló fideszeseknek: „okosabbak vagyunk, felkészültebbek és leleményesebbek, vissza fogjuk szedni a sokak Magyarországának vagyonát tőlük, ebben biztosak lehetnek”.

Más konkrétumot is említett, mégpedig a „közműminimumot”. Vagyis egy bizonyos szintig ingyen vizet, gázt és villanyt sürget, ezt szeretné beépíteni az ellenzéki közös programba. A családi pótlék megduplázását is említette, ahogy a panelprogram újraindítását is.

Végül az egészségügyre is rátért, hiszen életet menteni elsősorban emberek tudnak. Szívügyének nevezte, hogy az egészségügyi fejlesztés ne csak eszközökről szóljon, hanem arról, hogyan lehet tíz év alatt pótolni az elvándorolt orvosokat és szakdolgozókat.

A jó kormányzás bizalomra épül, ahol a kormány meghallgatja az állampolgárokat – mondta Dobrev Klára beszéde végén. Mint fogalmazott, azt szeretné, hogy a sokak Magyarországa az emberekről szóljon, ehhez kéri a választók támogatását.

A párt online megtartott jelöltbemutató rendezvényét a politikust előzőleg úgy jellemezték, mint aki „képes az ellenzéket vezetni, akivel az ellenzék képes győzni 2022-ben”. Az első negyedórában számos alkalommal elhangzott, hogy a párt miniszterelnök-jelöltje „megtett 4320 kilométert, hogy bemutassa a kevesek Magyarországát”, ellenben ők létrehozzák a sokak Magyarországát.