Hivatalos: közös ellenzéki lista lesz

Hivatalos: közös ellenzéki lista lesz

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szavaznak a képviselők az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. október 6-án. Balról Kövér László, az Országgyűlés elnöke (első sor, b2), Balla György, a Fidesz frakcióvezető-helyettese (első sor, b4), mellette Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hat ellenzéki párt hivatalosan is arról állapodott meg, hogy a következő országgyűlési választásokon közös listát állítanak, és egységben igyekeznek leváltani a Fidesz-kormányt. A közös listát állító hat párt (Demokratikus Koalíció, Jobbik Magyarországért Mozgalom, Lehet Más a Politika, Magyar Szocialista Párt, Momentum Mozgalom, Párbeszéd Magyarországért Párt) egyszerre jelentette meg az erről szóló közleményt.

A közleményben ezt írták:

„Magyarország egy új korszak kapujába ért. Az elmúlt évtizedben először nyílik valódi esély arra, hogy a magyar nép lerázza magáról a Fidesz–KDNP korrupt és becstelen uralmát. Hiába próbálja ellehetetleníteni az ellenzéki pártok együttműködését a közelgő bukásától rettegő miniszterelnök, a kormányváltás mellett elkötelezett ellenzéki pártok készen állnak megadni a megfelelő választ a választójogi törvény antidemokratikus módosításaira. Az ország iránti történelmi felelősségünk tudatában közös listát állítunk a közelgő országgyűlési választásokon, és egymással, illetve minden, változást akaró polgárral egységben fogjuk leváltani az egypárti túlhatalmat kiépítő Fideszt. ”

Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a közös lista nem jelenti az ellenzéki pártok összeolvadását. Noha identitásuk és értékrendük számos ponton különbözik, a közlemény szerint félreteszik e különbségeket, és arra koncentrálnak, ami összeköti őket. A pártokat összekötő célokról így írnak:

„Garanciákat kell adnunk a választóknak, hogy Magyarországon többé senki sem áshatja alá az európai, demokratikus, jogállami berendezkedést, és egyetlen párt vagy politikus sem szerezhet korlátok nélküli hatalmat. Alapvető célunk, hogy végre megteremtsük a független, élhető és büszke Magyarországot, amely jobb és szabadabb életet biztosít a polgárainak az elmúlt időszak végletekig beszűkült lehetőségeihez képest.”

A közös képviselőjelölteket átvilágítják majd, és nem támogatnak olyan jelölteket, akik összejátszottak a Fidesszel, vagy az emberi méltóságot sértő kijelentéseket tettek. Vállalják, hogy a kormányzásuk során „megtisztítják Magyarország közéletét az azt hosszú ideje mérgező rendszerszintű korrupciótól, véget vetnek az oligarchák gátlástalan vagyonszerzésének, és megteremtik a feltételeit annak, hogy a NER korrupciós cselekményeinek elkövetői a független igazságszolgáltatás előtt feleljenek a tetteikért”.

A demokratikus jogállam kritériumairól szólva ígérik, hogy „helyreállítják a sajtószabadságot, a tekintélyelvű rezsimekben tapasztalt hazug és gyűlöletkeltő pártpropagandát sugárzó közmédia helyett kiegyensúlyozott, minőségi közszolgáltatást teremtenek”, ezen kívül „visszaállítják az ügyészség és a bíróságok függetlenségét, csatlakoznak az Európai Ügyészséghez, valamint egy széles körű átláthatósági csomag elfogadásával transzparenssé teszik a kormányzat közpénzfelhasználását és a pártfinanszírozási rendszert.”

A hét elején írtuk, hogy a választási törvény módosítával maga a fideszes többség döntötte el végül, hogy az ellenzéknek közös listát kell állítania.