Hogyan javítson a levegőminőségen Budapest? Tízezer lakost kérdeznének Karácsonyék

Hogyan javítson a levegőminőségen Budapest? Tízezer lakost kérdeznének Karácsonyék

Karácsony Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lélegezz fel Budapest! címmel a levegőminőség javításának lehetséges módjairól szervez közösségi gyűlést a fővárosi önkormányzat - közölte a Főpolgármesteri Hivatal szerdán az MTI-vel.

A hivatal közleménye szerint az ügyben Karácsony Gergely főpolgármester tízezer véletlenszerűen kiválasztott budapestinek írt levelet. Közülük kerülnek ki az életkort, a nemet, az iskolai végzettséget és a lakóhelyet tekintve is reprezentatív ötven tagú csoport tagjai, akik javaslatokat tesznek arra, hogy miként csökkentenék a főváros – elsősorban a közlekedésből eredő – levegőszennyezettségét. – A jelentkezők kiválasztásánál fontos szempont az is, hogy közösségi közlekedéssel, autóval, biciklivel és gyalogosan közlekedők is legyenek a csoportban – írták.

A Főpolgármesteri Hivatal közölte: az önkéntesek szakértői előadásokat hallgatnak meg, részletesen megvitatják azokat és javaslatokat dolgoznak ki arra, ők miként javítanák Budapest levegőjét. A gyűlés ajánlásait megkapja a főpolgármester és az illetékes szakmai vezetők, a közgyűlésen a szervezők megtartják beszámolóikat, az ajánlásokat pedig nyilvánossá teszi a budapestiek számára a főváros. A fővárosi önkormányzat a közösségi gyűlésen megfogalmazott javaslatokat felhasználja, megvizsgálja a forgalmi beavatkozások lehetséges hatásait, és intézkedéseket vezet be a károsanyag-kibocsátás csökkentésére. A gyűlést a Városházán két részletben rendezik meg szeptemberben. A tanácskozást a SocialFokus – Közösségi Vállalkozásért Alapítvány részvételével és koordinációjával bonyolítják le.