Hogyan készüljünk lelkiekben az idei karácsonyra?

Hogyan készüljünk lelkiekben az idei karácsonyra?

Karácsonyi ajándékok a fa alatt (Fotó: Unsplash/Eugene Zhyvchik)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha megkeressük a szeretet és összetartozás új kifejezési formáit, akkor nincs miért félni, szomorkodni vagy dühösnek lenni – véli a szakember, akit az idei, járvánnyal terhelt karácsonyra való készülődésről kérdeztünk.

– Ha igazán szeretjük, és féltjük egymást, akkor a fertőzés veszélyét komolyan kell venni! – erről beszélt a Magyar Hang megkeresésére V. Komlósi Annamária. Az ELTE Személyiség- és Egészségpszichológia Tanszékének címzetes egyetemi tanárát lapunk a közeledő karácsony kapcsán kereste, ami idén egészen biztosan sokaknak másképp telik a koronavírus-járvány miatt, mint korábban.

Mint V. Komlósi Annamária felhívta a figyelmet: a karácsony örömteli és meghitt megélése az átlagos években sem mindig könnyű, de most valamivel még nehezebb lesz. És hogy kiknek a legnehezebb? Szerinte azoknak, akik távol laknak egymástól, vagy olyan a munkájuk, hogy eleve csak a több napos ünnepeken tudnak találkozni, akik megbetegedtek vagy elveszítették egy szerettüket a járvány miatt, vagy éppen akik óvatosságuk ellenére megfertőztek valakit.

– Amikor szomorúak, dühösek vagy bűntudatosak vagyunk amiatt, hogy karácsonykor nem lehetünk együtt a szeretteinkkel, akkor gondoljunk azokra, akiknek most a legnehezebb, és arra, hogy karantén nélkül is sokaknak lehetett betegség, veszteség vagy magány miatt máskor is fájdalmas a karácsony – mondta a szakember. Hozzátette, a mostani negatív érzéseink mögött azonban valami más is rejtőzik. Ugyanis a hagyományok biztonságérzést adnak nekünk, azt sugallják, hogy a világban van valami állandóság, valamifajta „rend”. – A járvány kihúzta a lábunk alól a talajt: hatalmas változásokat okozott az életünk minden terepén. Félünk, ha a hagyományainkat is elveszítjük, az tovább gyengíti a biztonságérzetünket.

Ám mint felhívta a figyelmet, tudnunk kell, hogy az életünk stabilitása alapvetően rajtunk múlik: „Ha a megszokott rituálék lényegét a megváltozott körülményekhez igazítva megőrizzük, azaz megkeressük a szeretet és összetartozás új kifejezési formáit, akkor nincs miért félni, szomorkodni vagy dühösnek lenni.” V. Komlósi Annamária szerint a járvány már tavasz óta oktat minket arra, hogyan lehet megváltozott formában megőrizni a korábbi életünk értékeit, erre rengeteg kreatív ötlet született. Ráadásul a karácsonyi felkészüléshez még jó időben vagyunk. Ezért a legfontosabbnak azt tartja, hogy mindent gondosan tervezzünk meg a szeretteinkkel közösen.

– Beszéljük meg, hogy ki mit lát legjobb megoldásnak, hogy mire vágyik legjobban, és milyen feladatot vállalna szívesen! Oldjuk meg, hogy a személyes együttlét helyett legalább láthassuk, hallgassuk egymást! – javasolta. Akiknél van számítógép és internet – vagy legalább telefon –, azok jelöljék ki jó előre azt a napszakot (órát), amikor majd keresik egymást az ünnepnapokon. Azt is tanácsolja, döntsünk előre az internetes vagy telefonos beszélgetés időtartamáról is. – Ez különösen fontos az egyedül élők szempontjából, akik szeretnének hosszasan beszélgetni legalább ezen a napon. Most inkább többször, de kicsit rövidebben beszélgessünk.

Arra is kitért, karácsonykor a gondoskodás nemcsak családi részről elvárható, szociális, és karitatív szolgálatok tudják, hogy ki él egyedül, kik szorulnak támogatásra. – Több szervezetnél is vannak telefonos segítésben képzett személyek, akik ügyeletet tudnak vállalni és fogadják a lelki támaszt keresők hívásait, például a 116-123-as lelki segélyt biztosító telefonszám is működik ilyenkor.

Végezetül a szakember felhívta a figyelmet, külön is törődjünk azokkal, akik a járvány legtöbb terhét viszik a vállukon: „Ha csak tehetjük, fejezzük ki a hálánkat az egészségügyben dolgozóknak, és mindazoknak, akik elviselhetőbbé teszik a mindennapjainkat a járvány kezdete óta!”