Hollik István és Jámbor András is vitázott a Tranzit fesztiválon, kevés dologban értettek egyet

Hollik István és Jámbor András is vitázott a Tranzit fesztiválon, kevés dologban értettek egyet

Hollik István és Jámbor András vitája a Tranzit fesztiválon 2022. augusztus 26-án (Forrás:Tranzit fesztivál/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A KDNP-s Rétvári Bence és Márki-Zay Péter volt miniszterelnök-jelölt összecsapása után rezsiről, inflációról, választásról vitázott péntek délután Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója és Jámbor András, a Párbeszéd országgyűlési képviselője a Tihanyban tartott Tranzit fesztiválon.

A vita a választási eredménnyel kezdődött, Jámbor András azt mondta, valószínűleg senkit nem fog meglepni, hogy neki nem tetszik a választási eredmény, de azt gondolja tisztességesnek, hogy elfogadja a kétharmados Fidesz-KDNP-eredményt. 

Hollik szerint a választás tükrözte az emberek véleményét az elmúlt 4, vagy inkább 12 évről. Kifejtette: az elmúlt 12 évet nemzeti-szuverenista, kereszténydemokrata szemszögből nézi, így valószínű, hogy baloldal bizonyos eredményeket kudarcnak vall. Ilyen szerinte, hogy a nagy nyomás ellenére nem hagyták, hogy Magyarországból bevándorlóország váljon. 

Kárász Róbert moderátor az országgyűlési választásokkal egy napon tartott, „gyerekvédelminek” nevezett népszavazásra terelte a szót, amire a Telex beszámolója szerint Jámbor úgy reagált: minden kérdés, amit feltesz, „a Fidesz tematikájához kapcsolódik”. A párbeszédes képviselő azt mondta, ő károsnak tartja, hogy a szexuális felvilágosítást ki akarják tiltani az iskolákból, de egyébként nem ért egyet azzal, hogy tizennyolc év alatti gyerekek nemátalakító műtéten essenek át, de nem is tud erre példát hozni Magyarországról.

Hollik örült, hogy ebben egyetértenek, majd azzal folytatta, hogy szerinte csak fel kell menni a Netflixre vagy az HBO Maxra, és láthatjuk, hogy a gyereknek szánt műsorok között is van olyan, hogy melegséget ábrázolnak benne 18-as karika nélkül, és ő nem tartja helyénvalónak, hogy ezek a streamingszolgáltatók érzékenyítsenek.

Hollik az EU-s támogatásáról azt mondta, ezek nem könyöradományok, nem az EU jóindulatán múlik, hogy megkapjuk azokat, hanem ezek járnak Magyarországnak. Most úgy néz ki, hogy az Európai Bizottság a politikai véleményét félrerakta és visszatér az eredeti szerepéhez, így konstruktív tárgyalások zajlanak – állította. 

Jámbor András szerint valóban szükség van arra, hogy megérkezzenek az uniós források, mert a költségvetésbe be vannak tervezve ezek a pénzek. Ugyanakkor nem „random” politikai nyomásgyakorlásról van szó az EU részéről, hanem vannak olyan alapvető normák, amelyek az unió alapját adják, és amelyek mentén az EU kér dolgokat – mondta.

A rezsicsökkentéssel és a szankciókkal kapcsolatban Jámbor közölte: nem az EU szankciói miatt magas az infláció a világ más részein, és alapvetően egy régóta tartó világgazdasági válság van, amely nem a háborúval kezdődött, de az súlyosbítja. A rezsicsökkentést meg kell tartani, de az átlagfogyasztás meghatározása miatt rengetegen kerülnek olyan helyzetbe, hogy túl sok rezsit kell fizetniük. 

Hollik István szerint viszont igenis a háború és a szankciók okozzák az inflációt, mire a Párbeszéd képviselője rákérdezett: ha csak a háború az infláció oka, akkor miért vezette be a kormány fél évvel annak kitörése előtt az élelmiszer-árstopot? Válasz nem érkezett.

Azt is kérdezte: hogyan keressenek többet a közalkalmazottak, hogy kifizethessék a megemelkedett rezsit, ha az állam határozza meg a fizetésüket.

Jámbor ezután felemlegette Orbán Viktort, aki nemrég arról beszélt a Kossuth rádióban, hogy aki az átlag felett fogyaszt, az csökkentse a fogyasztását, vagy keressen többet? Hollik erre úgy reagált, „ilyenkor az életösztön beindul”, ő maga is azt fogja csinálni, hogy kevesebbet fogyaszt, hamarabb lekapcsol dolgokat.

Hollik arról is beszélt, hogy amikor Jámborék kormányoztak, erre Jámbor mondta, hogy 23 éves volt 2010-ben, így nem állja meg a helyét, amikor Hollik őt Gyurcsánnyal összekötve emlegeti azzal, hogy „amikor ti kormányoztatok”. 

Akit érdekel a teljes vita, ITT tekintheti meg a videót: