Holoda Attila: Félrevezető volt, amit Gulyás Gergely mondott a kormányinfón a gázfogyasztásról

Holoda Attila: Félrevezető volt, amit Gulyás Gergely mondott a kormányinfón a gázfogyasztásról

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. augusztus 23-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Félrevezeti a szakmai kérdésekben tájékozatlan fogyasztót az, ami a gáz fűtőértékével kapcsolatosan elhangzott a kormányinfón – nyilatkozta a Magyar Hangnak Holoda Attila.

A második Orbán-kormány energetikáért felelős helyettes államtitkára elmondta, a vonatkozó szabvány (MSZ: 1648) szerint nagyon szigorú feltételek vonatkoznak arra, hogy milyen minőségű gáz kerülhet a hálózatba. Az ország nagy részében 34 megajoule fűtőértékű földgázt kell biztosítani a szolgáltatónak a fogyasztó számára, egy kisebb békési, illetve egy másik zalai regionális rendszer esetében pedig 29 megajoule ugyanez az érték.

Ez azt jelenti, hogy amíg az ország nagy részében a nagyobb fűtőértékű földgázzal működnek a gázkészülékek és ehhez is vannak kalibrálva, addig ebben a két kis rendszerben alacsonyabb fűtőértékű földgázt használnak a készülékek, ezért utóbbi esetben a gázszerelők magát a készüléket is átállítják a kisebb fűtőértékhez.

A szakértő egy példával magyarázta, hogy miért kerülhetett elő a téma a kormányinfón: egy fazék víz felforralásához mindenütt ugyanakkora fűtőértékű gázra van szükség, ezért nyilvánvaló, hogy abban a két regionális rendszerben, ahol alacsonyabb a gáz fűtőértéke, nem elegendő az évi 1729 köbméter gáz ugyanakkora teljesítmény eléréséhez, mert az sokkal kisebb energiamennyiséget ad le a készülékekben.

Erre találták ki azt a megoldást, hogy a 63 645 megajuole éves energiamennyiségnek megfelelően ebben a két regionális körzetben nem 1729 köbméter gáz adja le ezt a fűtőértéket – mint az ország többi részében –, hanem ennél több. Tehát ezekben a körzetekben magasabb lesz az évi rezsicsökkentett áron kapott gázmennyiség, mint az ország döntő többségében.

– Ezért semmi értelme arról beszélni, amit Gulyás Gergely hangsúlyozott, nevezetesen hogy az orosz gáznak a legnagyobb a fűtőértéke, utána következik a magyar, majd a nyugati földgáz. Ha valakinek a földgáza nem éri el a szabvány által elért fűtőértéket, akkor azt dúsítani köteles, amíg el nem éri a szabvány által előírt értéket – tette hozzá a szakértő.

Az átlagszámítással kapcsolatosan pedig arra hívta fel a figyelmet Holoda Attila, hogy azokban a nyaralókban, ahová rendszeresen járnak a tulajdonosok, magasabb az éves fogyasztás, mint a kormány által hivatkozott 500 köbméter. A kormány ugyanis azt kommunikálta, hogy az 500 köbméter alatti fogyasztási helyeket nem vették figyelembe az átlagszámításnál. Ezért a közölt 1729 köbméter mindenképpen alacsonyabb annál az értéknél, amennyit valójában eléget az átlagos fogyasztó egy évben.

Azt a kormányinfón elhangzott javaslatot, amely szerint a gázfogyasztást úgy lehetne csökkenteni, hogy split klímát állítunk üzembe a gázkazán helyett, elméletben nem tartja rossz ötletnek, Holoda szerint különösen a régi gázkonvektorok esetében fontolandó meg. Gondot jelent azonban, hogy tömeges alkalmazására, illetve a hálózat magasabb leterhelésére nincs felkészítve sem a magyar villamosenergiahálózat, sem a régebbi építésű házak villamoshálózata. Ezért könnyen előfordulhat, hogy a klímakészülék bekapcsolása levágja a biztosítékot, ha más nagyfogyasztó is működik közben.