A KDNP EP-képviselője szerint Európában nincs vallásszabadság

A KDNP EP-képviselője szerint Európában nincs vallásszabadság

Hölvényi György (Fotó: Hölvényi György / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 Hölvényi György (KDNP) európai parlamenti képviselő úgy látja, hogy Európában nincs vallásszabadság.

Vallás- és keresztényüldözés nincs a kontinensen, de vallási diszkrimináció, vallási megkülönböztetés igenis létezik Európában – fejtette ki Hölvényi György, a KDNP európai uniós képviselője, a néppárti frakció tagja A modernkori Európa pillérei – a vallási közösségek együttélése című debreceni konferencián. A politikus ugyanakkor meggyőződésének adott hangot, hogy „nagyon végiggondolt” európai stratégiával ezen lehet változtatni, mert az egyházak társadalmi szerepvállalására égetően szükség van az európai társadalomban, például az oktatásban a konfliktuskezelésben és a béke megtartásában.

Hölvényi György történelmi példákat sorolva azt mondta, amiből ma az európai jóléti társadalom van, a kereszténységből táplálkozott. Ugyanakkor ezt az örökséget jórészt feléltük, tartalékaink jelentősen csökkentek. Nagy kérdésként vetette fel, mennyire tudatosul az emberekben, hogy Európának igenis keresztény alapjai vannak és ez az a kontinens, amelyik képes más vallásokkal alapvetően együtt élni. A politikus közölte: tapasztalatai szerint ezek a tartóoszlopok meggyengültek.

Az EP-képviselő beszélt arról is, hogy míg Kelet-Közép-Európában a vallás társadalomformáló erejét fontosnak tartják, addig Nyugat-Európában kialakult egyfajta vallási közömbösség. – Ezt a vallási vákuumot kell feloldani intézményi módon Európában – fűzte hozzá megjegyezve: a 2021-es Európáért közös felelősséget kell vállalni, azt tudva, hogy „Európa még mindig a világ legjobb helye". – A vallásszabadság, a keresztényekkel és a vallásukban elnyomottakkal való szolidaritás kérdésében Kelet-Közép-Európának sajátos küldetése van az Európai Unión belül is; nélküle nincs megújulás – mondta Hölvényi.

(MTI)