Hongkongi újságírókat vettek őrizetbe „külföldi erőkkel folytatott összeesküvésre” hivatkozva

Hongkongi újságírókat vettek őrizetbe „külföldi erőkkel folytatott összeesküvésre” hivatkozva

Rendõr posztol az Apple Daily címû lap székháza elõtt Hongkongban 2020. augusztus 10-én, miután õrizetbe vették Jimmy Lai hongkongi médiamogult a nemzetbiztonsági törvény által bûncselekménynek minõsített "külföldiekkel való összejátszás" gyanúja miatt (Fotó: MTI/EPA/Vernon Jüen)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hongkongi Apple Daily lap több munkatársát, köztük a főszerkesztőt is őrizetbe vette csütörtökön a város nemzetbiztonsági rendészete több tucat, a nyomtatott, illetve internetes kiadásban is megjelent cikk tartalmára hivatkozva – számolt be a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

A hatóságok által kifogásolt írások egyebek mellett Hongkonggal és Kínával szembeni külföldi szankciókat szorgalmaztak, ami a rendőrség szerint bizonyíték arra, hogy a lap vezetősége külföldi erőkkel folytatott összeesküvést. A főszerkesztő, a lapkiadó és további három vezető munkatárs előállítása mellett a laphoz kötődő három cég 18 millió hongkongi dollárt (680 millió forint) kitevő vagyonát is befagyasztották. Az őrizetbe vettek otthonaiban házkutatást tartottak. A kora reggeli akció keretében több mint kétszáz rendőr végzett házkutatást az Apple Daily székházában.

A hongkongi rendőrség nemzetbiztonságért felelős egységének vezető főfelügyelője csütörtöki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: nem a sajtót vették célba, csupán a gyanú szerint egy, a nemzetbiztonsági törvényt megszegő szervezetet. – Értékeljük a sajtószabadságot – idézte a SCMP az illetékes szavait.

John Lee hongkongi biztonsági miniszter egy másik sajtótájékoztatón arra figyelmeztette az újságírókat, hogy tartsák magukat távol az Apple Daily által tanúsított magatartástól. Leszögezte: a hongkongi kormányzat a legszigorúbb intézkedésekkel fog szembeszállni bármilyen személlyel vagy vállalattal, ha újságírói munka mögé bújva próbálja fenyegetni a nemzetbiztonságot.

Tavaly augusztusban a rendőrség már őrizetbe vette Jimmy Lait, az Apple Daily alapítóját, valamint a laphoz kötődő kilenc másik embert – köztük Lai fiát – a nemzetbiztonsági törvény megszegése és csalás gyanújával. Lai jelenleg börtönbüntetését tölti 2019-es, valamint tavalyi, engedély nélküli gyülekezéseken betöltött szerepei miatt.

(MTI nyomán)