Honvédelmi miniszter: Megújult morális, lelki alapon kell magasabb harckészségi állapotba kerüljön a honvédség

Honvédelmi miniszter: Megújult morális, lelki alapon kell magasabb harckészségi állapotba kerüljön a honvédség

A Honvéd Vezérkar főnökének jelölt Böröndi Gábor altábornagy (j) a kinevezése előtti meghallgatásán az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén 2023. május 2-án. Balról Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Harcászati szintről hadműveleti szintre kell emelni a Magyar Honvédség képességeit és ehhez a megfelelő ember a honvéd vezérkar főnökének jelölt Böröndi Gábor altábornagy – mondta a honvédelmi miniszter kedden Budapesten, újságíróknak. Szalay-Bobrovniczky Kristóf Böröndi Gábor kinevezés előtti meghallgatását követően, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülése után arról beszélt: a kormány és ő maga is elhúzódó háborúra számít. Mint mondta, a magyar kormány a béke és tűzszünet oldalán áll, de katonai értelemben fel kell készülni arra, hogy ez a konfliktus elhúzódik, jelen lesz Európa keleti határán.

Kiemelte: erre a Magyar Honvédségnek fel kell készülnie, ezért javasolta a „megfelelő ember a megfelelő helyen, a megfelelő időben” elvét követve, hogy Böröndi Gábor altábornagy vezesse a harcászati szintről a hadműveleti szintre a honvédséget. El kell jutnunk oda, hogy a Magyar Honvédség a NATO mint védelmi szövetség tagjaként, de a nemzeti haderőre épülve, az újonnan beérkező eszközök rendszerbe állításával, az ehhez kapcsolódó harceljárások kidolgozásával és legfőképpen egy megújult morális, lelki alapon, egy mélyreható szervezetikultúra-váltást követően egy magasabb harckészségi állapotba kerüljön – fogalmazott.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf megköszönte a csütörtökön a parancsnoki beosztásából felmentett Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy munkáját, mint mondta, benne egy kitűnő embert és katonát ismert meg, aki különleges műveleti, harcászati ismereteit kamatoztatva az elmúlt két évben a Magyar Honvédséget „egy új útra tette”. Böröndi Gáborról a miniszter azt mondta, kiváló katonai pályafutás áll mögötte, volt már a vezérkari főnök helyettese is, és a legutóbbi időkig Magyarországot képviselte a NATO-ban, így az ő tudása, kapcsolatrendszere a legfrissebb, legmélyebb, legaktuálisabb a háború hatására jelentősen átalakuló védelmi szövetséggel. Megjegyezte: a NATO története legnagyobb adaptációs folyamatát éli, amiben Magyarország földrajti helyzetét és haderőfejlesztését tekintve is megkerülhetetlen szerepet tölt be.

Böröndi Gábor altábornagy a bizottság ülése után megköszönte a megelőlegezett bizalmat, és jelezte: ő kinevezésében „feladatot és felelősséget” lát. Most, amikor a határaink mellett háború dúl, ez a hivatás új értelmet nyer: meg kell tölteni tartalommal, mentálisan meg kell újítani a Magyar Honvédséget és egy ütőképes, elkötelezett haderőt kell létrehozni, ami NATO-kötelékben is képes tevékenykedni és működni – fogalmazott. Megjegyezte: nagy a feladat, „de jó a csapat”, a tisztek jól képzettek. Elmondta: meg kell újítani az altisztképzést, a katonáknak élményszerű kiképzést kell adni. Kiemelte azt is, hogy meg kell találni a hangot a fiatalokkal, közelebb kell őket hozni a hadsereghez és aztán meg kell őket tartani. Ehhez az egyik eszköz a mindennapos megmérettetés, mert lelki támaszt ad és végigkíséri őket egész életükben.

Böröndi Gábor szerint a Magyar Honvédség közössége egy jó közösség, de mindenkinek meg kell találni a helyét. Hozzátette: mire ez a közösség ütőképes csapat lesz, lesznek változások. „Én azt szeretném, ha elsősorban fejben lennének változások: higgyük el, hogy tudjuk, ha tudjuk, akkor akarjuk, ha akarjuk, akkor tegyük meg” – fogalmazott. Az altábornagy kiemelte: a Magyar Honvédség nemzeti hadsereg, amely felkészített, kiképzett, felszerelt tagja a NATO-nak. Hozzátette, a cél az, hogy a magyar katonai hagyományokon alapuló, erős, hadműveleti és stratégiai szinten befolyásolni képes haderőt hozzanak létre. Böröndi Gábor fontos feladatának nevezte a katonák harcászati kiképzését, a stratégiai felderítést, és azt is, hogy a magyar katonai oktatásba visszahozzák a nukleáris elrettentést. Továbbá olyan logisztikát kell szervezni, ami képes ellátni a harcoló csapatokat – tette hozzá. Közölte: hiszi és vallja, hogy a misszió az a gyakorlóterep, ahol meg tudják mérni, hol tartanak a katonák felkészítésében.

Kósa Lajos (Fidesz), a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke elmondta, a bizottság nyolc igen és egy tartózkodás mellett támogatta Böröndi Gábor kinevezését a honvéd vezérkar főnökévé. Mint mondta, a meghallgatáson igyekezett megelőzni, hogy a leendő vezérkari főnök politikai vitákba keveredjen. A vezérkari főnöknek a haza védelme a kötelessége, függetlenül attól, hogy milyen kormánya van az országnak – jelentette ki, hozzátéve, elutasítják az ellenzék felvetését, hogy a honvédség a kormányt szolgálja. „A Magyar Honvédség a hazát szolgálja” – szögezte le Kósa Lajos.

(MTI)