Honvédség: A francia helikopterek csak „igénybe vették” a győri repteret

Honvédség: A francia helikopterek csak „igénybe vették” a győri repteret

Az Ukrajnának szánt állítólagos francia helikopterek, a győri reptéren

Fotó: idokep.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hazánk nem engedett át Ukrajna felé helikoptereket – ezt állította a Magyar Hang megkeresésére a Honvédelmi Minisztérium. Délelőtt az Átlátszó arról írt – az Időkép videói nyomán –, hogy több francia gyártmányú, de ukrán felségjelű helikopter szállt le a győri reptéren, majd később a Kijevben készült fotókon ugyanilyen típusú és felségjelű helikopterek láthatók. A magyar közreműködéssel zajló, Ukrajnát segítő fegyverszállítmányokról írt korábban a kiszivárogtatott Pentagon-iratokat idéző Politico is.

– Magyarország továbbra is részt vesz a nemzetközi légiforgalomban, ezért fordulhat elő olyan, hogy katonai, vagy civil reptereken más nemzet katonai légijárművét lefotózzák, amelyek a megfelelő engedélyek birtokában a repülési terveik alapján igénybe veszik az adott reptér szolgáltatásait. Ugyanakkor Magyarországról, vagy az ország légteréből Ukrajnába semmilyen, a háború eszkalációját növelő szállítmányt nem engedtünk át a háború kitörése óta – közölte a honvédelmi tárca. Arra ugyanakkor nem tértek ki, hogy a francia gépek akár Szlovákia irányába is elhagyhatták a magyar légteret.

Talán csak különös egybeesés, de talán ok-okozati összefüggés is lehet a között, hogy az Átlátszó cikkének közlése után kiderült: Novák Katalin köztársasági elnök felmentette a Magyar Honvédség parancsnokát, Ruszin-Szendi Romuluszt, akinek eddigi munkájával a kormány látszólag nagyon elégedett volt. A felmentésről a honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf javaslatára döntött Novák Katalin, aki a hadsereg főparancsnokaként indoklás nélkül meneszthette a parancsnokot, és így is járt el. A felmentésről szóló határozatot Novák április 26-án írta alá, a döntés csütörtökön élesedett. Lapunk azt is megkérdezte, hogy van-e összefüggés Ruszin-Szendi Romulusz és a helikopteres ügy között, ám erre a Honvédelmi Minisztérium már nem válaszolt.

A Miniszterelnökségtől és a kormányszóvivőtől szerettük volna megtudni azt is, hogyan fér meg egymás mellett az Átlátszó cikke, illetve az a kormányzati kommunikáció, hogy Magyarország továbbra sem küld sem fegyvereket, sem lőszert, sem katonákat Ukrajnába, és nem enged át katonai szállítmányokat Ukrajna felé. Tőlük is megkérdeztük, hogy összefüggésben áll-e a csütörtökön megjelent újságcikk Ruszin-Szendi Romulusz menesztésével. A kérdéseinkre azonban nem kaptunk választ, mindössze a Honvédelmi Minisztérium fent már idézett közleményét továbbították.