Honvédségi forrás: Más katonából csak 20 év alatt lehetne alezredes

Honvédségi forrás: Más katonából csak 20 év alatt lehetne alezredes

Novák Katalin államfő, a Magyar Honvédség főparancsnoka - férjével, Veres István tartalékos honvéd alezredessel

Fotó: Facebook/ Novák Katalin

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azonnali alezredesi kinevezésről még soha sem hallottam – erről beszélt a Magyar Hang egyik forrása annak kapcsán, hogy Novák Katalin férje egyből alezredesi pozícióra szerződött a Magyar Honvédséghez. A honvédség mindezt azzal indokolta, hogy „a rendfokozat megközelítőleg tükrözi a végzettségét, szakmai tapasztalatait, iskoláit, valamint a közjogi szerepét”. Ám nem csak az elnök férje lépett óriásit a ranglétrán, a NER-ből ismert Böszörményi-Nagy Gergely főhadnagyként lépett be a seregbe. 

Hétfőn bejárta az országos sajtót, hogy katonának állt a first gentleman, azaz Novák Katalin köztársasági elnök férje. Veres István pár hetes katonai felkészítéséről és esküjéről videó is készült, amiben láthattuk, hogy az amúgy az MNB-nél pénzpiaci igazgatóként dolgozó Veres bemelegít, menetel, lőgyakorlaton vesz részt. Csakhogy Veres Istvánnak nem kell jól lőnie: ő eleve alezredesi pozícióra szerződött a Magyar Honvédséghez. Ahogy egy rendvédelmi szakértő, Szabó Sándor Youtube-videójában megjegyezte, Novák Katalin férje már az első beöltözésekor alezredesi rendfokozatú sapkát öltött, így láthattuk az eskütétel pillanataiban is.

A felvételen az is látszik, hogy Veres István már 2022. november 30-án megkötötte az önkéntes műveleti tartalékosi szerződését, a jogi aktushoz készített emlékplaketten pedig már eleve „t. alezredesként említik őt.

Megközelítően tükrözött közjogi szerep

A Veres István kinevezéséért is felelős MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság egy, a Facebook-oldalukon érkező kérdésre – „és mitől lett alezredes” – így reagált: „… Veres István Úr önkéntes műveleti tartalékos katonaként alezredesi rendfokozatra szerződött. Ebben az állománykategóriában ez a rendfokozat megközelítőleg tükrözi a végzettségét, szakmai tapasztalatait, iskoláit, valamint a közjogi szerepét”.

Hogy Veresnek Istvánnak milyen közjogi szerepe lehet, nem egyértelmű. Mint az MNB igazgatósági vezetője, legfeljebb közszereplőnek számít, ám a parancsnokságnál talán arra gondolhattak, hogy ő a köztársasági elnök férje, és ennek megfelelő státusz dukál neki. Ami pedig végzettségét illeti, arra a lapunknak névtelenül nyilatkozó honvédelmi forrásunk sem tudott példát mondani, hogy valakit tartalékosként ilyen magas rendfokozatra emeljenek. „Olyanról már hallottam, hogy egy egyetemi docens jelentkezett önkéntes tartalékos katonának, és civil képesítése miatt századosként kezdhette el szolgálatát. Azonnali alezredesi kinevezésről viszont még soha.” Nyilatkozónk szerint ilyen magas rendfokozatba csak 20-25 év kiváló szolgálat után szoktak kerülni nyugállományú, de tartalékosként a honvédség kötelékében maradó katonák.

Veres Istvánnak közgazdász a végzettsége, menedzseri tapasztalatai alapján pedig az sem kizárt, hogy a HM pénzügyi részlegénél alkalmazzák majd. Ha valóban pénzügyi vonalra kerül, ráláthat a Magyar Honvédség financiális lehetőségeire, pénzmozgásaira, miközben az elvileg független jegybank pénzügyeivel is foglalkozik. 

Lapunk írásban kereste meg Novák Katalin hivatalát és a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályát, valamint a jegybankot hogy elárulják:

• Veres hogyan válhatott 40 napos kiképzése után alezredessé,
• milyen munkát kan majd a honvédségnél
• érdekében közbenjárt-e Novák Katalin,
• katonai megbízása nem összeférhetetlen-e, tekintve jegybanki pozícióját, és felesége honvédségi főparancsnoki státuszát.

Azt is szerettük volna megtudni, hogy ki rendelte meg és készítette a Veres István eskütételére koncentráló, a képzés egész menetét végig kísérő rövidfilmet – és ha közpénzből készült a film, mennyibe került. Levelünkre csak az MNB sajtóosztálya válaszolt, ők is csak annyit, hogy kizárólag Veres István náluk végzett munkájával kapcsolatban hajlandóak reagálni. Mindebből az is kiderül, hogy a honvédség előbb reagál egy kommentelő hozzászólására, mint egy hetilap megkeresésére. 

Böszörményi-Nagy csak úgy suhant a ranglétrán

Nem Veres István volt ugyanakkor az egyetlen, aki rövid idő alatt a honvédség csúcsain találhatta magát. Januárban a kormányközeli vállalkozóként ismert Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál ügyvezetője, a MOME kuratóriumi elnöke is angyalbőrbe bújt. Ő is önkéntes tartalékos lett, és a Facebookon elérhető felvételek alapján egy csapatban kapott kiképzést Veressel. Böszörményi-Nagy a jelek szerint nem is lépkedett, inkább suhant felfelé a honvédségi ranglétrán. Kiképzését szakaszvezetőként kezdte, de az eskütételnél már láthatóan főhadnagyi rendfokozatot viselt. Novák Katalin őt is jól ismerheti, 2021 decemberében – utolsó miniszteri gesztusai egyikeként – Magyar Fiatalokért díjat adott Böszörményi-Nagy Gergelynek.

A fenti esetek azért is visszásak, mert a Magyar Honvédségnél épp most vezényeltek le egy nagyszabású fiatalítást, és a sajtóhírek alapján több mint 100 olyan tisztet küldtek el, akik betöltötték 45. évüket és már legalább 25 éve szolgáltak.

Ennek fényében is furcsa a katonai tapasztalattal nem rendelkező, cserébe 49 éves Veres István és a pár hét alatt nyolc katonai rendfokozatot megugró Böszörményi-Nagy kinevezése.