Horogkeresztre nem is gondoltak – üzenték a bizarr borítójú kézikönyv készítői

Horogkeresztre nem is gondoltak – üzenték a bizarr borítójú kézikönyv készítői

A négy, egymás kezét fogó alak láttán nehéz másra gondolni, mint a tiltott önkényuralmi jelképre

Fotó: Bruzsy/ Twitter

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Először a Facebook- és a Twitter-oldalakon, majd a fél magyar sajtón söpört végig a megdöbbentő felismerés: a felsős tanároknak szánt Etika kézikönyv borítóján látható sematikus emberalakok egymás kezét fogva egy horogkeresztre emlékeztető alakzatot formálnak.

Eleinte többen is úgy gondolták, hogy a borító photoshoppolt, ám nagyon is valóságos, egy teljes kézikönyv-sorozat részét képezi.

Legyen szó újságíróról, bloggerről vagy kommentelőről, a kép láttán mindenkinek ugyanaz jutott az eszébe: ezt hogy sikerült összehozni, éppen egy etika tankönyv címlapján – és hogy nem vették észre a tiltott önkényuralmi jelképpel való kínos hasonlóságot a kötet kiadói, szerkesztői.

A tankönyvet az uniós támogatással megvalósuló Komplex Alapprogram keretében, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemhez tartozó Líceum Kiadónál adták ki. Lapunk megkereste az alapprogram vezetőjét, Révész László egyetemi docenst, aki láthatóan meglepődött a borítóra vonatkozó kérdéseinken. „Köszönjük megkeresését az Etika tanári kézikönyvvel kapcsolatban. Meglepő volt számunkra, a hasonlóság feltételezése, eddig senki nem tett észrevételt. Köszönjük a figyelemfelhívást, megfontoljuk, hogy újabb kiadás esetén módosítjuk a borítót” – írta a Magyar Hangnak Révész.

A kérdéses kézikönyvet az elérhető bibliográfiai adatok alapján egyébként 2018-ban adták ki először; így az is meglepő, hogy az elmúlt négy évben senkinek sem tűnt fel a horogkeresztet felidéző címlap.