Horthy bevonulása: Karácsony undorodik, Lázár virágot vitt a kormányzó sírjára

Horthy bevonulása: Karácsony undorodik, Lázár virágot vitt a kormányzó sírjára

Horthy Miklós bevonul Budapestre 1919. november 16-án. (Fotó: Magyar Nemzeti Filmarchivum)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Száz évvel ezelőtt, 1919. november 16-án vonult be Budapestre Horthy Miklós az általa szervezett Nemzeti Hadsereg élén. A bevonulás nemcsak azért fontos történelmi esemény, mert a román csapatok távozása után nyílt meg rá a lehetőség és egyszersmind a vörösterror végére is pont került – napra pontosan egy évvel a Károlyi-féle népköztársaság kikiáltásának évfordulóján –, hanem mert a későbbi kormányzóról elnevezett negyedszázados korszak kezdetét is jelentette.

„Tetemre hívom itt a Duna partján a magyar fővárost: ez a város megtagadta ezeréves múltját, ez a város sárba tiporta koronáját, nemzeti színeit, és vörös rongyokba öltözött. Ez a város börtönre vetette, kiüldözte a hazából annak legjobbjait és egy év alatt elprédálta összes javainkat”

mondt Horthy Miklós a történelemkönyvekben is idézett, a Szent Gellért téren száz évvel ezelőtt elhangzott beszédében.

Erről az eseményről emlékezett meg a Mi Hazánk Mozgalom és több fideszes politikus is, igaz a kormánypárt hivatalos ünnepséget nem tartott. „Bajtársaival és szövetségeseivel megmentette Magyarországot. Hős katona volt, igaz magyar hazafi, akire főhajtással kell emlékeznünk” – mondta Lázár János a Facebook-oldalára feltöltött videón. A fideszes politikus, korábbi kancelláriaminiszter szombaton Kenderesre látogatott, és virágot vitt Horthy Miklós sírjára.

Szintén Facebookon emlékezett meg a száz évvel ezelőtt történtekről Boldog István fideszes országgyűlési képviselő is, aki háláját fejezte ki a kormányzónak, hogy Budapestet újra a nemzet fővárosává tette.

A Mi Hazánk Szent Gellért téren és Bartók Béla úton tartott rendezvényén Toroczkai László pártelnök az MTI tudósítása szerint az önkormányzati választás eredményére utalva azt mondta, ma azért folyik a verseny a politikusok között, hogy ki legyen Károlyi Mihálynak, az első magyar köztársaság elnökének, illetve Kun Bélának, a Tanácsköztársaság vezetőjének utódja. Kifejtette: a Mi Hazánk viszont szeretne méltó lenni azokhoz, akik száz éve bevonultak Budapestre. „Ezért valamennyi vörös rongyot és szivárványszín zászlót le fogjuk tépni, máglyára fogjuk vetni, és visszafoglaljuk nemcsak Budapestet, hanem egész Magyarországot, mert ez a mi hazánk” –fogalmazott a politikus.

Novák Előd, a párt alelnöke bejelentette, a Mi Hazánk és a Horthy Miklós Társaság kezdeményezi, hogy adományozzanak díszpolgári címet Horthy Miklósnak. Újbudai önkormányzati képviselőként pedig kezdeményezi egy Horthyt ábrázoló lovas szobor felállítását a Szent Gellért téren. A téren a felvonulókat ellentüntetők várták, a csoport „mocskos nácik” és „mocskos Horthy” rigmusok skandálásával igyekezett megzavarni a rendezvényt. A rendőrök szétválasztották a két tábort, így atrocitás nem történt.

Karácsony Gergely a Facebookon reagált Toroczkaiék megemlékezésére. Budapest főpolgármestere kifejtette:

„Történészi beszámolók szerint Budapest 1919. november 16-án se fogadta kitörő örömmel a városba fehér lovon bemasírozó Horthy Miklóst – én ma kifejezett undorral és megvetéssel fogadom, hogy a Fidesz álellenzéki fiókpártja erre a napra emlékezve tart vonulást a városban."

Karácsony szerint a budapestiek száz évvel ezelőtt sem lelkesedtek Horthyért, és ma sem tűrik, hogy bárki magas lóról beszéljen hozzájuk. „A kirekesztéshez, gyűlöletkeltéshez, a választójog és a parlamentarizmus korlátozásához, tűrhetetlen szegénységhez, majd háborús pusztuláshoz vezető elitista, autoriter rendszernek a budapestiek már a Horthy-korszakban is ellenálltak, és ezt teszik ma is” – írta a főpolgármester.