Horváth Csaba: A lelkiismeretem tiszta

Horváth Csaba: A lelkiismeretem tiszta

Horváth Csaba a Városházán 2020. szeptember 14-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyértelműen politikai ügynek tartja a meggyanúsítását Horváth Csaba – Zugló polgármestere ezt azután közölte, hogy korrupciós bűncselekmény miatt kihallgatták szerdán az ügyészségi nyomozók.

Lapunk is beszámolt róla, hogy szerdán délelőtt házkutatás zajlott a zuglói önkormányzatnál és a polgármesternél, Horváth Csabánál is. A Központi Nyomozó Főügyészség nem sokkal később közölte, hogy befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást, amelyben a zuglói fizetős parkolási rendszerrel kapcsolatos visszaéléseket vizsgálják. Gyanúsítottként hallgatták ki a zuglói polgármestert – Horváth Csabát – és egy volt helyi politikust. A megalapozott gyanú szerint ugyanis 2016-ban a jelenlegi kerületvezető – aki akkor a fővárosi közgyűlés tagja volt – a társával Zuglóban, a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt.

Horváth Csaba a délutáni órákban egy közleményben reagált, amelyben leszögezte, hogy a gyanúsítással szemben panasszal élt. – A rám felrótt korrupciós cselekményt nem követtem el, a lelkiismeretem tiszta – írta, hozzátéve, hogy az ügy időzítése és indíttatása szerinte egyértelműen politikai. Ezt támasztja alá szerinte az is, hogy két nap múlva, az ellenzék közös listáján való szereplése miatt már nem tehették volna meg. (Amennyiben ugyanis hivatalosan jelöltté válik, akkor mentelmi joga lesz, igaz, azt a Nemzeti Választási Bizottság felfüggesztheti.)

A szocialista politikus azt is írta, hogy lehet tudni, „mire számíthatunk ettől a rezsimtől”. – Két napja az elesettek szószólója, Iványi Gábor volt soron, ma én és holnap pedig bárki, aki nem kívánja ezt a rezsimet hatalomban tartani és ennek hangot is ad – közölte, majd azt vetítette előre, hogy „a következő hetekben újabb és újabb támadásokra lehet számítani ellenzéki politikusok és közéleti szereplők ellen, ezeknek semmi más célja nincs, mint az ellenzéket lejáratni és az egységét bomlasztani”.

Az ügyet elsőként megszellőztető Hadházy Ákos a Magyar Hangnak azt mondta, hogy információi szerint rendkívül szerteágazó ügyben folytat nyomozást a főügyészség, amelynek egyik mellékszála érhetett el Zugló polgármesteréig. Úgy fogalmazott róla, hogy minden bizonnyal nem a legnagyobb hal, a valószínűsíthető áfacsalásban ugyanis nagyvállalatok vettek részt, az államnak okozott kár pedig információi szerint milliárdos nagyságrendű. Vagyis Horváth meggyanúsítása „csak a jéghegy csúcsa”.