Horváth Csaba MSZP-s polgármester kirúgta DK-s alpolgármesterét, Horváth Zsoltot

Horváth Csaba MSZP-s polgármester kirúgta DK-s alpolgármesterét, Horváth Zsoltot

Horváth Csaba (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A bizalom elveszett, ezért bármennyire is sajnálom, de a közös munka az eddigi formában nem folytatható Horváth Zsolttal. A fentiekre tekintettel azt a döntést hoztam, hogy alpolgármesteri feladatai alól felmentem, hatásköreit elvonom, ezeket átmenetileg magam látom el – írta Horváth Csaba (MSZP) zuglói polgármester az önkormányzat honlapján nyilvánosságra hozott közleményében pénteken. Horváth Csaba tájékoztatása szerint a bizalomvesztéshez az vezetett, hogy az alpolgármester egy ügyben az önkormányzati munkában felvállalt, az önkormányzat céljaival megegyező állásponton volt, ám ennek ellenkezőjének adott hangot a nyilvánsosság előtt. – Az, hogy ezt milyen ügyben tette, tulajdonképpen mellékes. Persze az már nem mellékes, hogy felelőtlen és átgondolatlan döntése veszélybe sodorta azt a 400 millió forintot, amelyet Zugló az Egészséges Budapest Program keretében nyert el – fogalmazott közleményében Horváth Csaba.

A polgármester szerint a konfliktus, amelyet döntésével Horváth Zsolt okozott, nem politikai, a legkevésbé sem pártpolitikai, hanem emberi természetű. – Bármilyen munkahelyi környezetet megmérgez az őszinteség hiánya vagy egy intrikus munkatárs. Ez a hozzáállás méltatlan az elmúlt három év közös munkájához, méltatlan az alpolgármesteri tisztséghez, méltatlan az alpolgármestertársaihoz, akikkel a kabinetben minden héten órákat töltünk Zugló ügyeinek megvitatásával – fejtette ki.

Luxusberuházást emleget a DK

Az ügy előzményeit a Népszava foglalta össze. „A Bosnyák tér környékének megújítása valóban szükséges lenne, ám Horváth Csaba zuglói polgármester olyan előterjesztést nyújtott be, ami jelen gazdasági helyzetben, a megélhetési válság közepén – ami súlyosan érinti az önkormányzatokat – elfogadhatatlan” – idézi a lap Horváth Zsolt nyilatkozatát, aki közölte azt is, hogy a Demokratikus Koalíció zuglói önkormányzati képviselői nem szavazzák meg a „luxusberuházást”. (Minden valószínűség szerint Horváth Csaba erre a nyilatkozatra utalt fentebb idézett közleményében.)

Szerdára aztán kiderült, hogy a fővárosi DK-frakció a Fővárosi Közgyűlésben is szembe megy a szocialista Horváth Csabával. A polgármester erre reagálva kifejtette, hogy DK-s alpolgármestere még egy héttel korábban is a támogatásáról biztosította Zugló lakosait és a kerület vezetését a Bosnyák térre tervezett új Városközpont megépítését előkészítő munkában, ám most hirtelen luxusberuházásnak tartja a projektet.

Felhívta a figyelmet, hogy a Bosnyák tér rendbe tétele 30 éve várat magára és az önkormányzati választás fő ellenzéki ígérete volt, amelybe az új piac, önkormányzati hivatal és a főtér mellett a szakrendelő is beletartozik. Utóbbira kapott is a kerület 400 millió forint állami támogatást az atlétikai stadionhoz adott hozzájárulás fejében kapott 50 milliárdos Egészséges Budapest keretből. – Ha az idén nem kezdenek hozzá a megvalósításhoz legalább egy fővárossal közös munkacsoport felállításával vissza kell fizetniük a pénzt – érvelt a közgyűlésben Horváth Csaba, aki nem érti, hogy mitől luxusberuházás a szakrendelő, ráadásul egyelőre csak az előkészítő munka folytatásáról kellett volna dönteni. A polgármestert egyébként korábban kereste a Népszava, aki csak annyit közölt a lappal, hogy hamarosan közleményt adnak ki az ügyben. A csütörtökön összeülő zuglói testület szintén elutasította a Bosnyák tér megújítására és a fővárossal közös szándéknyilatkozat aláírására vonatkozó előterjesztést.