Horvátországba csak a második oltás után 14 nappal mehetnek a magyarok

Horvátországba csak a második oltás után 14 nappal mehetnek a magyarok

Védettségi igazolvány (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Demokratikus Koalíció arra hívta fel a figyelmet szerdán sajtótájékoztatón, hogy a plasztik alapú, koronavírus elleni védettségi igazolvány önmagában nem elég ahhoz, hogy valaki Horvátországba utazzon.

A DK elnökségi tagja elmondta, hogy a kormánynak ismét sikerült félretájékoztatni az embereket egy járvánnyal kapcsolatos fontos kérdésben. Ráczné Földi Judit arra hivatkozott, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a múlt héten bejelentette, Magyarország és Horvátország megállapodott arról, hogy kölcsönösen elfogadja az egymás által kiállított oltási igazolványokat, és mindazok, akik oltási igazolvánnyal rendelkeznek, szabadon közlekedhetnek a két ország között.

Az ellenzéki politikus kiemelte, a konzulátus honlapja szerint ugyanakkor a beutazónak fel kell mutatnia a védettséget igazoló plasztikkártyát és a papíralapú oltási igazolványát is, amelyen mindkét oltási dátum szerepel. A beutazás csak akkor lehetséges, ha a második oltást követően eltelt 14 nap – tette hozzá Ráczné Földi Judit.

Szerinte Szijjártó Péter „finoman szólva félretájékoztatta a magyarokat, kevésbé finoman szólva pedig hazudott”. A „haszontalan, zéró információt tartalmazó plasztik” helyett egy használható, informatív igazolványt adjanak a lakosságnak, ami tartalmazza azokat az információkat, amikkel szabadon lehet utazni! – szólított fel.

A horvátországi szigorítást Menczer Tamás külügyi államtitkár is elismerte szerdán. Mint mondta, a helyi hatóságok a „plasztikkártya” mellett elkérik a „fehér oltási papírt” is, amelyen szerepel a két oltás dátuma. A Horvátországba való beutazás a második oltás utáni 14. naptól lehetséges. Hozzátette: a védettségi igazolvánnyal nem rendelkező kiskorúak Törökországba minden korlátozás nélkül utazhatnak, és „az összes több ország esetében is dolgozunk azon, hogy a megállapodást teljes mértékben kiterjesszük rájuk is”.

Szijjártó Péter május 5-én jelentette be, hogy megállapodott Horvátországgal is, az oltottak utazhatnak majd korlátozás nélkül. Akkor azt mondta, hogy kölcsönösen elfogadják az egymás által kiállított oltási igazolványokat. Azok, akik ilyennel rendelkeznek, szabadon közlekedhetnek a két ország között – tette hozzá.