Hőség, zivatar és szél miatt is figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat

Hőség, zivatar és szél miatt is figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat

Fotó: met.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint tetőzik a hőség: pénteken a napi középhőmérséklet jellemzően csak az Alpokalja térségében maradhat 27 fok alatt, az Alföldön illetve az ország középső tájain általában 29 fok felett alakulhat.

Pénteken a délutáni óráktól kezdve megnő a zivatarhajlam. Zivatarok jellemzően a Dunától keletre alakulhatnak ki, amelyeket 60-80 km/h-s (intenzívebb gócokban 80-85 km/h-t meghaladó) széllökések, jégeső (jellemzően 1-3 cm) és intenzív csapadék (~10-20 mm) kísérhet. Az esti, éjszakai órákban az érkező hidegfront mentén a Dunántúl nyugati felén is előfordulhatnak zivatarok.

Az esti óráktól a Dunántúl északnyugati területein viharossá fokozódik az északnyugati szél, a legerősebb lökések meghaladhatják a 70 km/h-t.

Egyébként sok napsütés mellett kevés fátyolfelhő, és délutántól a Dunától keletre erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, ott szórványosan már kialakulhat zápor, zivatar. A délnyugati szél sokfelé megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 34 és 40 fok között valószínű. Késő estére 21 és 30 fok közé hűl le a levegő, a nyugati megyékben lesz a hűvösebb.

Címkék: időjárás