Húsz civil szervezet: Teljes körű választási megfigyelést!

Húsz civil szervezet: Teljes körű választási megfigyelést!

Orbán Viktor a 2018. április 8-ai választás napján (Fotó: Reuters/Szabó Bernadett)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalához (ODIHR) fordult húsz magyar civil szervezet, kérve a közelgő országgyűlési választás teljes körű megfigyelését – számolt be róla a Telex. Céljuk, hogy az EBESZ ne csupán „korlátozott missziót” küldjön, és a szavazás napján legyen jelen nagyszámú rövid távú megfigyelő is.

Civil szervezetek egyébként már 2018-ban is sürgették a teljes körű missziót. Úgy látják, azóta csak romlott a helyzet, olyanoknak köszönhetően, mint a választási szabályok és a választókerületek módosításai, az állami pénzek kampánycélokra fordítása vagy az idegen- és melegellenes retorika. Felsorolták a médiapiac kormánypárti leuralását, a választási szervek megszállását és a járvány alatti autokratikus rendelkezéseket is.

A levelet többek között az Amnesty, az Eötvös Károly Intézet, a Háttér Társaság, a K-Monitor Közhasznú Egyesület, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Helsinki Bizottság, a Mérték Médiaelemző Műhely, az Ökotárs Alapítvány és a Transparency International írták alá.