Elfogadták az ellenzéki népszavazási kérdések aláírásait

Elfogadták az ellenzéki népszavazási kérdések aláírásait

Aláírásgyűjtés a népszavazáshoz (Fotó: Karácsony Gergely/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megszámolták a Karácsony Gergely kezdeményezte két népszavazási kérdéshez leadott aláírásokat, és mindkettőnél megvan az előírt 200 ezer érvényes aláírás, hivatalos döntés délután várható – tudta meg a Hvg.hu. Ez alapján lehet referendum a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadék ügyében, de legkorábban nyáron, vagy még inkább ősszel.

A portál szerint szerda délután 4-re hívták össze a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülését, ahol az aláírások ellenőrzésének eredményéről döntenek. A két kérdés: Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt? Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

A Hvg információját NVB-s forrásaik is megerősítették, mondván: az aláírások ellenőrzését végző Nemzeti Választási Irodától (NVI) kapott előzetes tájékoztatás alapján összegyűlt elegendő ajánlás, így az NVB délután már csak jóváhagyó határozatot hozhat, a döntés csupán formai. A hírt a kezdeményező Karácsony Gergely környezetében a hvg.hu kérdésére nem cáfolták, de megjegyezték, hogy hivatalos döntés délután lesz róla.

Január 21-én adták le az összegyűlt aláírásokat a két kérdéshez, összesen mintegy 470 ezret, az NVI pedig január 27-én kezdte meg ezek tételes ellenőrzését, és most végeztek vele. Az ellenzék szerette volna, ha az országgyűlési választással együtt erről is lehetett volna szavazni április 3-án, de már a legjobb esetben is legkorábban augusztusra írható ki – írta a Hvg.

Frissítés: Délután 4 óra után a Nemzeti Választási Bizottság bejelentette, hogy a Fudan-népszavazáshoz legalább 200 526 érvényes aláírás gyűlt össze, az álláskeresési járadékhoz pedig legalább 200 555. (Az NVI-nek nem kellett az összes leadott aláírást ellenőriznie; az aláírások tételes ellenőrzését addig kellett folytatnia, amíg bizonyossá nem vált, hogy az érvényes aláírások száma elérte a kétszázezret.)