Hvg: Fideszes gazdasági embereket is megfigyelhettek a Pegasusszal

Hvg: Fideszes gazdasági embereket is megfigyelhettek a Pegasusszal

(Fotó: Pixabay.com/markusspike)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nemcsak ellenzékinek tartott üzletembereket vagy éppen kormánykritikus újságírókat figyelték meg a Pegasus nevű izraeli kémszoftverrel, hanem szép számmal akadtak a megfigyeltek között olyanok, akik a Fidesz és a NER gazdasági holdudvarához tartoznak – írja a Hvg.

A lap információi szerint az Alkotmányvédelmi Hivatal éléről tavaly ősszel távozott Kiss Zoltánt és a szervezet jelenlegi főigazgatóját, Bárdos Szabolcsot is megbeszélésre hívták a Belügyminisztériumba, amikor a hazai és a nemzetközi sajtóban kirobbant a Pegasus-ügy. A szolgálatokat azért érintette kínosan az ügy mert nyilvánvalóvá vált: a NER-es emberekről gyűjtött érzékeny adatok ugyanúgy külföldön landolhattak, mint azok az információk, amelyek arról a több mint 300 emberről keletkeztek, akik magyarországi célpontként kerültek fel a listára. Ezért aztán az Alkotmányvédelmi Hivatal berkein belül információik szerint most azt vizsgálják, kik állhattak a kiszivárogtatások mögött.

A lap szerint egyébként abban, hogy a NER köreihez köthető személyek is a célpontok között vannak, voltaképpen semmi meglepő nincs, hiszen azzal, hogy a gazdaság jelentős része a fideszes potentátok kezében összpontosul, az ő ellenőrzésük is érdeke a kormányzatnak. Ráadásul nemzetbiztonsági szempontból könnyebb is igazolni azt, miért fontos, hogy ezek a sokszor stratégiai ágazatokban felbukkanó személyek a szolgálatok látókörében legyenek.

A Magyar Hang legfrissebb számában interjút olvashatnak Stummer Jánossal, a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnökével. – Feltételezhetjük, hogy rendelkeznek egy ilyen típusú szoftverrel a magyar titkosszolgálatok – ezt mondta lapunknak, amikor arról is kérdeztük, megtalálták-e a Pegasus beszerzésére vonatkozó információkat a korábbi dokumentumokban. Stummer János egyúttal bejelentette azt is, hogy ténymegállapító albizottságot fognak kezdeményezni a jövő hétfői bizottsági ülésen. Habár a témában rengeteg a minősített információ, de már van tervük arra, miként próbálják a nyilvánosságot mégis tájékoztatni.

Címkék: Pegasus