NAV-razzia: Iványi Gábor üzent Orbán Viktornak

NAV-razzia: Iványi Gábor üzent Orbán Viktornak

Iványi Gábor és a házkutatást végző NAV-ellenőrök 2022. február 21-én (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Költségvetési csalás vádja miatt szállt ki az Iványi Gábor lelkész vezette Oltalom Karitatív Egyesült Dankó utcai központjába a NAV mintegy 30 fővel. Iványi Gábor szerint bűncselekmény, amit velük tesznek, és Orbán Viktornak le kéne mondania. Arról is beszélt, arra kéri a választópolgárokat, jöjjenek a helyszínre lehetőség szerint minél többen.

Frissítés: Hétfő délután dulakodás alakult ki a székházban, amikor Iványi Gábor országgyűlési képviselők kíséretében megpróbált bejutni. Erről itt olvashat>>>

Este hattól tüntetés kezdődött, erről itt olvashat

Az Oltalom Karitatív Egyesült Dankó utcai központjában Iványiék szerint nagyjából 30 NAV-os jelent meg hétfő reggel házkutatási céllal – számolt be a hvg.hu hétfőn. Mint emlékeztettek, az adóhatóság nem először próbálja behajtani az adótartozást, ami Iványi Gábor szerint azért halmozódott fel, mert a kormány milliárdokkal tartozik nekik. Iványi szerint „ez egy demonstratív politikai akció”.

A Magyar Hang helyszínre érkezett riportereinek Iványi Gábor arról beszélt, hogy reggel 30 fegyveres tiszt jelent meg náluk, akik valamilyen büntetőügyben nyomoznak, de egy ideig csak négyszemközt voltak hajlandók elárulni, hogy pontosan miért, míg Iványi viszont ragaszkodott a a sajtó nyilvánosságához. Később ugyanakkor az egyik ellenőr elárulta: költségvetési csalás miatt nyomoznak Iványiék összes intézménye ellen – egyelőre ismeretlen tettes ellen. 

Tudósítónk beszámolója szerint megjelent a helyszínen Herényi Károly volt MDF-es politikus. Képgalériánkat itt nézheti meg a házkutatásról.

Iványi Gábor azt kéri, minél több választópolgár jöjjön ide a Dankó utcai központjukba. A lelkész Orbán Viktornak is üzent, még hozzá azt, hogy mondjon le, mert bűncselekmény, amit csinálnak. Hozzátette: szerinte inkább Orbán Viktoréknál kellene házkutatást tartani, mert ellopták a nemzet vagyonát. Lapunk kérdésre a lelkész arról is beszélt, hogy legutóbb 1990, vagyis a rendszerváltás előtt szenvedett el hasonló vegzálásokat, mint most.

A Magyar Hang helyszíni tudósítója szerint egyébként jelenleg adományokat sem lehet átadni az épületben, egy hölgy például három doboznyi adományt hozott a hajléktalanoknak, ám ezt az utcán kellett átadnia. 

Tudósítónk elmondta: a NAV-osok kiküldték az utcára Iványit és munkatársait, ők az utcán várakoznak, míg az adóhatóság emberei nagyméretű zsákokkal mentek be az épületbe, feltehetően azért, hogy iratokat foglaljanak le. Úgy tudjuk, egyedül Iványi Gábort engednék vissza az épületbe, ám ő ragaszkodik a sajtó nyilvánosságához, a média munkatársaival együtt menne vissza.

Időközben riporterünk szerint a NAV-osok kiválasztották az egyesület egyik munkatársát, akivel közösen járják körbe a helyiségeket. Egyelőre csak feltérképezik, milyen iratok vannak, de egyelőre nem foglaltak le dokumentumokat. És hogy mivel töltik a várakozás idejét Iványi Gáborék? Többek közt azzal, hogy csokival kínálják az épület bejáratát elálló NAV-osokat. 

Közben az egyesület egyik munkatársa szerint feltörték Iványi Gábor irodáját az épületben, sőt, a NAV-osok még a zárat is lecserélték az ajtón. Pedig Iványi szerint ő ott nem őriz iratokat, „innentől kezdve a felelősség a NAV-é”.

Később kiderült: a NAV munkatársai bérszámfejtési iratokat szeretnének begyűjteni. Iványi Gábor pedig arról beszélt, 12 milliárddal tartozik nekik az állam, pedig nekik kevesebb a tartozásuk az állam felé, de hogy pontosan mennyivel, arra a lelkész nem mondott konkrét összeget.

Iványi Gábor 12.00 után jelezte, el kell mennie temetni, de háromkor visszamegy az irodához. Eközben a helyszínre érkezett Jámbor András ellenzéki képviselőjelölt is, akitől megtudtuk, további politikusok is fognak jönni.

Az ellenzék is felháborodott

Márki-Zay Péter összellenzéki miniszterelnök-jelölt lapunk megkeresésére azt mondta, felháborító és megdöbbentő, ami Iványiékkal történt, kiállnak mellette, és lépni fognak az ügyben.

A NAV razziájának hírére reagált Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, DK-elnök is közösségi oldalán. – Persze. Szántsátok fel a tisztesség földjét. Hintsétek be sóval a becsület még megmaradt magvait. Büntessetek. Aztán röhögjetek közben agresszív vigyorral. Nekimentek Iványi Gábornak. Mik vagytok? Annak az embernek egy fáradt sóhajában több van, mint a ti egész nyavalyás életetekben – írta.

Nemrég Iványi Gábor neve is felmerült az ellenzék köztársaságielnök-jelöltjeként, ám végül nem rá, hanem Róna Péterre esett az ellenzék választása.