Hvg: Annak ellenére gyártat útlevelet a törökökkel az állam, hogy hazai céggel is szerződtek

Hvg: Annak ellenére gyártat útlevelet a törökökkel az állam, hogy hazai céggel is szerződtek

Útlevél. Képünk csak illusztráció. Fotó: Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Érthetetlen, miért gyártat Magyarország a török belügyminiszter szerint náluk 250 ezer útlevelet, miközben erre a feladatra éppen tavasszal kötött az állam 2030-ig szóló szerződést nagy múltú, hazai cégekkel – írta a hvg.hu csütörtök reggel.

Felidézték, azt, hogy magyar útlevél készül Törökországban, a Hürriyet török lap írta meg, míg Magyarországon nem volt semmilyen hivatalos bejelentés a gyártás „kiszervezéséről”. A lap még pedig hiába kereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, nem válaszoltak arra, mi indokolja a lépést.

Arra is kitértek, a külföldi útlevélgyártás azért is szorulna magyarázatra, mert iparági információi szerint az útlevelek gyártását az eddigi gyakorlatnak megfelelően jelenleg is folyamatosan és fennakadás nélkül, megfelelő kapacitással végzik Magyarországon. A hazai kivitelező a Pénzjegynyomda Zrt. és az ÁNY Biztonsági Nyomda Nyrt. alkotta konzorcium, akikkel az az állami Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) szerződött 2022. március 1-jén egészen 2030. december 31-éig, a szerződés maximálisan lehívható keretösszegének értékhatára 115 milliárd forint. Megjegyezték: a már több mint 150 éves múltra visszatekintő egykori Állami Nyomda, az ÁNY Biztonsági Nyomda Nyrt. készíti egyébként hagyományosan a választási szavazólapokat is.