Hvg: részvételi díjat fizetett Orbán Viktor a katolikus találkozón

Hvg: részvételi díjat fizetett Orbán Viktor a katolikus találkozón

Orbán Viktor miniszterelnök, Georgia Meloni, az Olaszország Fivérei párt vezetője és Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter Rómában, 2021. augusztus 28-án (Fotó: Novák Katalin Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Részvételi díjat kellett fizetniük azoknak, akik részt vettek a „katolikus törvényhozók nemzetközi találkozóján” Rómában – tudta meg a Hvg.hu a rendezvény szervezőitől.

Az osztrák szervezetet azután kereste meg a lap, hogy kiderült: Novák Katalin mellett Orbán Viktor is részt vett a múlt heti rendezvényen, a miniszterelnököt pedig családja is elkísérte. A kormányfőt egy római étterem teraszán fotózta le a 444.hu egyik olvasója, amit Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára – és a kormányfő nemrég maga mellé kinevezett politikai igazgatója – azzal magyarázott, hogy Orbán Viktort családjával együtt hívták meg a rendezvényre.

A hvg.hu kérdésére a szervező International Catholic Legislators Network (ICLN), azaz a Katolikus Törvényhozók Nemzetközi Hálózata megerősítette, hogy a meghívás valóban kiterjedt a résztvevők családtagjaira is. A rendezvényre vonatkozó szabályok miatt a résztvevőkről, vagy a felmerült témákról nem adhattak információt, azt viszont elárulták, hogy vendégeiket mindig arra biztatják, ha szeretnék, hozzák magukkal házastársaikat és gyermekeiket is.

A titkárság azt is közölte, hogy minden résztvevőjük kifizeti a konferencia díját. Hogy ez pontosan mekkora összeg, azt nem árulták el, erre vonatkozó kérdésre csak azt válaszolták, hogy szerény. – Az ICLN nem állja a vendégek vagy családtagjaik semmilyen költségét, ez alól csak a felszólalók képeznek kivételt. Idén viszont nem volt köztük magyar – írták.

 – Az ICLN a szervezet honlapja alapján a Bibliára alapozott fundamentalista nézeteket képvisel, tagjai meghívásos alapon léphetnek be, felsorolva nincsenek. A katolikus vallási elemekből levezetik többek között azt, hogy a válás, illetve a születésszabályozás bűnös dolog, illetve, hogy a liberális gazdaságpolitika támogatandó. A szervezetet Ausztriában hozták létre 2010-ben – írja a Hvg.

A 24.hu hétfőn azt írta, hogy a kormánygépként használt honvédségi repülő, a HM Dassault Falcon 7X több helyszínen szedte össze azokat a fideszes politikusokat, akik a múlt héten Rómában bukkantak fel. A lap úgy tudja, hogy a honvédelmi tárca gépe múlt csütörtökön délben szállt fel Kecskemétről, hogy a Balatont is érintő körrel Budapestre repüljön. A Liszt Ferenc-repülőtérről vélhetően Novák Katalinnal és a delegációval a fedélzetén 16 órakor indult tovább, hogy – amint arra Hadházy Ákos független parlamenti képviselő is rámutatott – Rómába menet még Horvátországba repüljön. A gép Brac szigete előtt süllyedni kezdett, majd kikapcsolta a jeladóját. Hadházy úgy vélte, esetleg a miniszterelnököt vehette ott fel.

Orbán Viktor sajtófőnöke, Havasi Bertalan arról, hogy valóban a kormányfőt hozta és vitte-e Horvátországba a honvédség, azt közölte: a hivatalos programok során a miniszterelnök mindig a hivatalos előírások szerint utazik, biztosításáról a Terrorelhárítási Központ gondoskodik. Családtagjai költségeit pedig az eddigi gyakorlatnak megfelelően ő maga állja.