HVG: Ruszin-Szendi Romulusz lehet a honvédség új főparancsnoka

HVG: Ruszin-Szendi Romulusz lehet a honvédség új főparancsnoka

Ruszin-Szendi Romulusz (Fotó: Magyar Honvédség)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mint lapunk is megírta csütörtökön, Korom Ferenc vezérezredes kérte a Magyar Honvédség parancsnoki posztjáról való felmentését Benkő Tibor honvédelmi minisztertől. Korom Ferenc kérését egyebek mellett azzal indokolta: a Magyar Honvédség előtt álló új feladatok más típusú vezetőt kívánnak.

A HVG összefüggést lát a főpaarancsnok, és egy másik katona, Ruszin-Szendi Romulusz, a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkárának felmentése között. Mégpedig azt valószínűsítik, hogy Ruszin-Szendi fogja váltani Korom Ferencet a főparancsnoki tisztségben.

Ruszin-Szendi felmentéséről csütörtök este jelent meg a miniszterelnöki határozat. Valószínűleg hamarosan meghallgatják őt, mint a Magyar Honvédség parancsnokjelöltjét.

Ruszin-Szendi Romulusz (j2) Afganisztánban, a bagláni PRT parancsnokaként 2011-ben. Fotó: György Zsombor

Ruszin-Szendi jelenleg dandártáborbok, így esetleges kinevezésével egyidőben valószínűleg elő is fogják léptetni. Eddig a minisztérium humánpolitikájáért volt felelős, de szolgált Irakban és Afganisztánban is. Utóbbi helyen még ezredesi rendfokozattal a baglani tartományi újjáépítő csoport parancsnoka volt 2011-ben. A szakmában profi katonaként ismerik.