Hvg: Varga Juditék több mint 900 titkos megfigyelésre adtak engedélyt július közepéig

Hvg: Varga Juditék több mint 900 titkos megfigyelésre adtak engedélyt július közepéig

Varga Judit (Fotó: Varga Judit Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minden korábbinál több, átlagosan csaknem napi 5 esetben engedélyeztek idén nyár közepéig nemzetbiztonsági célú titkos információgyűjtést az Igazságügyi Minisztériumban. Ez július 19-ig összesen 928 jóváhagyott titkosszolgálati kérelmet jelent – mondta el a tárca a Hvg.hu közérdekűadat-igénylésére.

Mint a lap írta, az idei nyár közepéig kis híján annyi ilyen kérelmet hagytak jóvá az minisztériumban, mint 2015-ben egész évben (ekkor ez a szám 1038 volt). Példaként azt is említették: 2020-ban csak 1285 információgyűjtést engedélyeztek, de ezt a számot, ha marad az idei tempó, már október 4-én elérhetik. Ami a korábbi éveket illeti, 2019-ben még 1340 ilyen eset volt, 2018-ban 1282, míg 2017-ben pedig már 1256.

A lap egyébként azt követően volt kíváncsi az idei adatokra, hogy kirobbant a Pegasus-botrány, vagyis kiderült, évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, ennek a neve Pegasus. A célpontként kiválasztott emberek között voltak tényfeltáró újságírók, valamint médiacégeket is tulajdonló vagyonos üzletemberek, illetve az ő szűkebb környezetük is – derítette ki a Direkt36 egy nemzetközi tényfeltáró projekt részeként.

Varga Judit igazságügyi miniszter korábban azt állította: nem ő adja vagy tagadja meg, hogy kinek a lehallgatására adnak engedélyt, ezek „ki vannak szervezve”, Völner Pál államtitkár jogosult erre.