Hvg.hu: Einstandolná a kormány a bérlakások egy részét – A Miniszterelnökség cáfol

Hvg.hu: Einstandolná a kormány a bérlakások egy részét – A Miniszterelnökség cáfol

Andrássy út (Fotó: Wikipédia/Mister No)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Hős utcában és más lepusztult városrészekben már kipróbált módon rakhatják ki a bérlőket a belvárosi műemlék épületekből - értesült a Hvg.hu. A szükséges jogszabályokról várhatóan az önkormányzati választások után dönthet a parlament. A Miniszterelnökség a cikkre reagálva közölte: nem terveznek ilyen lépést.

Ahogy az MTA kutatóhálózatát erőből, egy jogszabály-módosítással vonta el az Orbán-kormány, úgy most egyetlen törvény megváltoztatásával vissza lehetne venni az állami bérlakások egy részét – tudta meg a Hvg.hu. A portál értesülése szerint a Miniszterelnökség már dolgozik az erről szóló tervezeten, amivel kifejezetten a világörökségi területen fekvő, illetve a műemléki épületekben lévő bérlakásokból tehetnék ki a bérlőket, vagyis többek közt a Budai Vár és az Andrássy út patinás épületeire utaznak. Ezeket bérház helyett szívesebben látnák kormányzati épületként, de kereskedelmi-turisztikai célra is használhatnák a frekventált helyen lévő ingatlanokat. Az a régi, „szerzett” jog is változna, hogy a bérlőknek cserelakás jár, e helyett csak pénzbeli megváltást kapnának, ebből kellene ezentúl megoldani a lakhatásukat.

„Mi lehet a közcél? Nyilván lopni akar az önkormányzat!" | Magyar Hang

Aktivisták, károsultak, Hős utcai lakosok ültek ki a minap beszélgetni a kőbányai Kőrösi Csoma Sándor sétányra. Néha elhalkította a hozzászólókat egy repülőgép zaja, néha közéjük pattant egy odapöckölt söröskupak, néha pedig a rendőri túlbuzgóság szólította el a mikrofon mellől a rendezvény moderátorát.

Azt egyelőre nem tudni, mikor akarják élesíteni a jogszabályt, azaz kormányülés elé vinni, majd a parlamenti többséggel megszavaztatni, de biztosan nem az önkormányzati választások előtt, hiszen az elképzelés hatalmas felzúdulást keltene. A tervezett módosítás gyakorlatilag megszüntetné a bérlők jelenlegi jól körülbástyázott helyzetét, s cserelakás nélkül hat hónap felmondási idővel megszüntetné a bérlői jogviszonyt.

A javaslat szerint a világörökségi helyszíneken található,

valamint a műemlékvédelem alatt álló ingatlanokra, továbbá a

műemléki jellegű területen található ingatlanok esetében lenne

érvényes az új szabályozás.

A javaslatban nevesítve említenek is ilyen „frekventált helyeken található lakótömbök"-et: a Budai Vár, az Andrássy út vagy a VIII. kerületi Palotanegyed lakóépületeit. Azonban az előbbi három körbe ennél jóval nagyobb terület, illetve több épület tartozik, hiszen csak a legexkluzívabb fővárosi résznek számító, UNESCO által nyilvántartott világörökségi helyszín magába foglalja „a teljes Duna-part látképet, a várnegyedet és a Hősök teréig az Andrássy út történelmi környezetét”.

Újabb NER-közeli várlakó | Magyar Hang

Nem ért véget a Fideszhez közeli fontos emberek berendezkedése a budai Várban - derítette ki a 24.hu. Ezúttal Rákay Philip és családja jutott olcsó önkormányzati lakáshoz a Bécsi kapu téren. A Magyar Televízió volt vezérigazgató-helyettese és felesége lakáscsere útján egy 60 négyzetméteres ingatlanhoz jutott hozzá egy olyan műemléképületben, amit nemrég 70 millióért újított fel az I.

Hasonló jelenségről már a Magyar Hang is beszámolt. A hírhedt Hős utcában rendezett, Veled is megtörténhet – Otthonrombolás Országosan című rendezvényen elhangzott: a Hős utcában, de Üllőn, Mohácson, Kisvárdán és Érden is úgy lakoltattak ki önkormányzati bérlakásból családokat, hogy a semmiféle közcélt nem jelöltek meg az ingatlanuk kisajátításához. Ez azon túl, hogy törvényellenes, még a lakók is rosszul jártak, hiszen minimális összeget fizettek az utcára rakott családoknak, amelyből lehetetlen megoldani a lakhatást.

Frissítés:

A Miniszterelnökség nem sokkal a Hvg.hu cikkének élesítése után reagált. A portál kérdéseire ugyan nem válaszoltak, de az MTI-hírfolyamában hétfőn 11:21- kor megjelent közleményben azt írják:

„a hvg.hu annak érdekében, hogy a balliberális-szélsőjobboldali összefogás jelöltjeit segítse, hazugsággal vesz részt a választási kampányban. A kormány soha nem tárgyalt, soha nem támogatott, és a jövőben sem kíván támogatni a hvg.hu cikkében szereplő javaslatot".

Egyúttal a sajtóetikával ellentétesnek minősítették, hogy nem előre kereste meg a portál a Miniszterelnökséget, hanem ahogy jelezték is az olvasók felé, a megjelenéssel egyidejűleg. A Hvg.hu ennek kapcsán azt közölte, azért jártak el így, mert a hasonló esetekben gyakorlattá vált, hogy a megkeresett kormányszervezet egyáltalán nem reagál a megkeresésre.