ICOMOS: Azonnal le kell állítani a Fertő-tavi beruházást

ICOMOS: Azonnal le kell állítani a Fertő-tavi beruházást

Fertő tó (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megvizsgálta a nemzetközi szakmai szervezet, az ICOMOS (a UNESCO Világörökség Bizottság szakértői intézménye) a magyar kormány jelentését a Fertő-tavi beruházásról, és annak azonnali leállítását javasolják, mivel a szakértők szerint súlyosan károsítaná a kultúrtájat – derül ki a UNESCO világörökséggel foglalkozó igazgatójának leveléből.

A Fertő-Neusiedler See régió 2001 óta a UNESCO Világörökség része. Az ICOMOS, amely a UNESCO Világörökség Bizottság állandó szakértői testülete, azért vizsgálódott a Fertő-tó ügyében, mert a kormány egy luxusszállodát és több száz hajó befogadására alkalmas kikötőt tervez a területen.

A UNESCO világörökséggel foglalkozó igazgatója, Mechtild Rössler június 1-én levélben fordult Turóczy Lászlóhoz, Magyarország új OECD és UNESCO nagykövetéhez. A levélből kiderül, hogy az ICOMOS csak most fejezte be a magyar kormány 2020 november végi jelentésének értékelését, és arra a következtetésre jutott, hogy a beruházás a tervezett méretben és formában jelentősen ártana a kultúrtájnak, sértené annak épségét.

Az ICOMOS a levél szerint azt tanácsolja, hogy álljanak el a beruházástól, állítsák le a megkezdett munkálatokat és állítsák vissza a korábbi állapotot. A szervezet ezen kívül legfeljebb néhány visszafogott fejlesztést tart elképzelhetőnek a területen. Az igazgató a levélben arra is figyelmeztet: ha az ajánlásokat nem követi a kormány, akkor az veszélybe sodorhatja a terület UNESCO általi „kiemelkedő egyetemes érték” besorolását.

A beruházást ellenző Fertő-tó Barátai Egyesület úgy kommentálta a fejleményeket: a magyar kormány ezek szerint nem várta meg a szakértői vizsgálat lezárultát, hiszen anélkül kezdtek hozzá a beruházáshoz, hogy az ICOMOS befejezte volna kormány november végén benyújtott jelentésének értékelését – erre csak most került sor. Az egyesület Magyar Hanghoz eljuttatott közleményében hangsúlyozta: az ICOMOS ajánlása ezen a jelentésen, nem a civil szervezetek panaszain alapul.

Az osztrák Kurier áprilisi értesülése szerint a UNESCO július végi, Kínában tartandó konferenciáján határozhat arról, hogy felvegye a Fertő tavat a veszélyeztetett világörökségi helyszíneket tartalmazó, ún. „vörös listájára”, miután egy osztrák természetvédő szervezet, az Alliance for Nature (Szövetség a Természetért) is a projekt leállítását kérte. Összesen húsz ország harminc civil szervezete küldött levelet az UNESCO Világörökségi Központ igazgatójának Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize, a Fertő tó védelme érdekében.

Címkék: UNESCO, Fertő-tó, ICOMOS