IDEA Intézet: a Fidesz támogatóinak 30 százaléka teljes mértékben egyetért a kötelező oltással

IDEA Intézet: a Fidesz támogatóinak 30 százaléka teljes mértékben egyetért a kötelező oltással

Fekete Beáta asszisztens beolt egy nőt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. július 15-én (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar társadalom nincs egyértelműen elutasító állásponton a kötelező oltás „intézményével” kapcsolatban – állapította meg az IDEA Intézet 2021. november 29. és december 13. között készített, 2000 fős reprezentatív közvélemény-kutatása.

A megkérdezettek 35 százaléka szerint mindenki saját maga döntse el, hogy kíván-e élni az oltással. Ugyanakkor negyvenhárom százalék azoknak az aránya, akik elmozdulnának a kötelező oltás irányába. A magyar társadalom közel egynegyede (24 százalék) bár egyetért azzal, hogy az oltás felvétele vagy elutasítása egyéni döntés függvénye, de egy ponton túl a közösség (a védekezés maximalizálásának) ügyét szem előtt tartva, akár el is tudná fogadni a kötelező oltást. Tizenkilenc százalék teljes mértékben egyetértene a kötelező oltással.

A kötelező oltás bevezetésével főleg a Fidesz szavazói értenének egyet, 30 százalék tenné kötelezővé és 35 százalék hajlana rá. A szélsőséges Mi Hazánk támogatói 95 százaléka  szerint mindenki saját maga döntse el, hogy kíván-e élni az oltással. Az ellenzéki szavazóknál 43 százalék volt azok aránya, akik szerint mindenki saját maga döntsön arról, hogy beoltatja-e magát.

Az IDEA Intézet további kérdésekben vizsgálta azt is, hogy a válaszadók mennyire érzik magukat biztonságban zárt térben azokkal, akik egyáltalán nem éltek a koronavírus-járvány elleni oltással. A megkérdezettek 26 százaléka teljesen, további 14 százaléka inkább biztonságban érzi magát, ugyanakkor 33 százalék azok aránya, akik inkább nem vagy egyáltalán nem érzik magukat zárt térben biztonságban oltatlanok társaságában. A Fidesz–KDNP-szavazók biztonságérzete alacsonyabb, mint az ellenzéki szavazóké, a Mi Hazánk szavazói pedig megingathatatlanok biztonságérzetükben (87 százalék nem fél oltatlanokkal együtt lenni zárt térben).