Idea Intézet: A kormánypártiak többsége sem elégedett a kormány egyik intézkedésével

Idea Intézet: A kormánypártiak többsége sem elégedett a kormány egyik intézkedésével

Orbán Viktor miniszterelnök, Varga Mihály pénzügyminiszter, Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Idea Intézet közvéleménykutatása szerint az Orbán-kormány koronavírus-járványt kezelő intézkedéseit, összességében politikai preferencia mentén ítélik meg az emberek: a Fidesz–KDNP-szavazói igen jóra, az ellenzékiek pedig igen rosszra értékelik azt. A teljes népesség 55 százaléka inkább kritikus, 17 százalékuk hármas osztályzatot ad, míg jónak vagy jelesnek 24 százalékuk mondja.

Az IDEA Intézet friss közvélemény-kutatásában megkérdezettek 70 százaléka úgy véli, hogy a kormány intézkedései nem vagy egyáltalán nem (50 százalék) védik meg a magyar munkavállalókat. Kevésbé pozitívan látja a kormány döntéseit a kormánypártiak közel egyharmada is, további 13 százalékuk pedig bizonytalan a kérdést illetően.

Ritkán tapasztalható olyan eredmény, amikor a politikai életben egyébként nehezen eligazodó bizonytalan preferenciájúak kisebb arányban választják a „nem tudja, nem válaszol” kategóriát, mint a mindig magabiztos kormánypárti szavazók – írta a sajtóhoz eljuttatott közleményében az Idea Intézet.

Az Idea Intézet által közreadott grafikon

Arra is rákérdeztek, hogy a lakosság mennyire ért egyet azzal a kormányzati ígérettel, mely szerint a koronavírus-járvány enyhítése érdekében a nyugdíjasok a 2021-es évtől kezdve több részletben nyugdíjtámogatást kapjanak. Az elmúlt években kevés olyan politikai kérdés volt, ahol a kormánypárti szavazók ne sorakoztak volna fel sziklaszilárdan és teljes mellszélességgel a kormány valamely döntése mögött. A most bejelentett, de csak 4 részletben kifizetendő és csak 2021-ben esedékes nyugdíjtámogatás azonban ilyen ügy. A Fidesz–KDNP szavazóinak 41 százaléka szerint már idén esedékes lenne a juttatás, és szokatlan módon 23 százalékuk egyenesen vitatja a támogatás szükségszerűségét.

Miután egy kitüntetett társadalmi csoport támogatásáról van szó, az Idea Intézet szerint érdemes megnézni a véleményeket gazdasági aktivitás szerint is. Az aktív keresők körében a társadalmi szolidaritás érvényesül, hiszen több mint fele ennek a rétegnek már az idén kifizettetné a plusz összeget. Kevésbé érzékelhető ugyanakkor a generációs szolidaritás. A tanulók (vagyis a fiatalok) több mint a fele nem látja indokoltnak a plusz pénzt.

Egy további kérdésre adott értékelések rávilágítanak arra is, hogy az Orbán-kormány koronavírus-járványt kezelő intézkedéseit, összességében politikai preferencia mentén ítélik meg a kérdezettek: a teljes népesség 55 százaléka inkább kritikus, 17 százalékuk hármas osztályzatot ad, míg jóra vagy jelesre 24 százalékuk osztályoz.

Az Orbán-kormány koronavírus-járványt kezelő intézkedéseit, összességében politikai preferencia mentén ítélik meg a kérdezettek: a Fidesz–KDNP-szavazói igen jóra, az ellenzékiek pedig igen rosszra értékelik azt.

Az ellenzékiek véleménye eléggé egyöntetű, hiszen 81 százalékuk legfeljebb kettesre értékeli a kormány koronavírus-járványt kezelő tevékenységét, jó vagy kiváló véleményen 5 százalékuk van. A pártpreferenciát tekintve bizonytalan vagy válaszmegtagadók 65 százaléka inkább elégedetlen, 19 százalékuk közepesre értékeli a kormány tevékenységét, míg 8 százalékuk elégedett azzal.