IDEA: Orbán szavazói szerint is lehet unalmas a magyar foci

IDEA: Orbán szavazói szerint is lehet unalmas a magyar foci

Fotó: Unsplash/Sandro Schuh

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


Orbán Viktor és Karácsony Gergely szavazóinak jó része is gyengének és túlfizetettnek tartja a magyar focit – derült ki az IDEA Intézet felméréséből. A szervezet szeptember végén, október elején végzett közvélemény-kutatást egy véleménytérképezésre alkalmas startup szolgáltatás segítségével. Az IDEA arra kérte a válaszolókat, adják meg az első öt szót, ami eszükbe jut a magyar futballról. A szervezet megkérdezte azt is, melyik politikust tartják szimpatikusabbnak, Orbán Viktort vagy Karácsony Gergelyt.

Az IDEA közlése szerint a válaszadók 56 százaléka volt Karácsony Gergely-, 44 százaléka pedig Orbán Viktor-szimpatizáns volt. A szervezet itt leszögezte, hogy szemben az adatfelvételének általános és ismert részével, ez a kutatási rész az ország lakosságára nézve nem eredményez reprezentatív statisztikai mintát. Céljuk a közlemény szerint a kvalitatív irányba való elmozdulás, és a különböző véleménybuborékok és diskurzusaik feltérképezése volt.

A válaszokat a „gyenge”, a „túlfizetett”, az „unalmas” és a „pazarlás” szavak uralták. Ugyanakkor erősebben megjelent a „fejlődik” kifejezés is, ami pozitív lehet a többi jelző mellett. A „fejlődik”, a „szeretem” és a „jó” szavakat leginkább Orbán szimpatizánsai mondták, míg a „gyenge” és „túlfizetett” szavakat Karácsony kedvelői. Utóbbi két fogalom viszont erőteljesebben megjelent a kormánypártiaknál is. A karácsonyisták harmadik szava, a „pazarlás” már jóval kevésbé volt jellemző Orbán híveinél. Érdekes, hogy a Karácsonyt kedvelőknél is csak a hetedik a listán az „Orbán hobbija”, előtte pedig jellemzőbbek azok a kifejezések, amelyek a foci minőségét és a focisták általános túlbecsültségét, nem pedig a kormánypárti kötődést említik. A két csoport közel egyforma mértékben említette az „unalmas”, a „nem magyar” és a „szakmaiatlan” szavakat.

„Ha megkapargatjuk a felszínt – azaz több szóval is élhet a válaszadó, ezzel pedig tovább gondolja a kérdést a politikai csuklóválaszokon túl – akkor van egyetértés az orbánisták és karácsonyisták focivéleménye között. Ez leginkább az előzőkre nézve bír újdonságtartalommal: a futballkormány hívei is képesek unalmasnak látni a magyar focit és túlfizetettnek a focistákat” – közölte az IDEA.

Az IDEA Intézet kutatási igazgatója egyébként Böcskei Balázs, akiről az utóbbi hetekben ismét több lap megírta: cége szakértői tanácsokat ad több DK-s EP-képviselőnek. Tavaly óta továbbá a fővárosi önkormányzat főtanácsadója, ezt maga tette közzé a Facebook-oldalán.